Chinees doodvonnis voor Canadees om drugssmokkel

Diplomatieke rel De verhouding tussen China en Canada lijdt zwaar onder arrestaties over en weer. Nu veroordeelt China een Canadees ter dood.

Een Canadese man is maandag in China in hoger beroep tot de doodstraf veroordeeld voor medeplichtigheid aan internationale drugssmokkel. Het plotselinge vonnis hangt mogelijk samen met de diplomatieke rel tussen de twee landen, na de aanhouding in Vancouver, afgelopen december, van Meng Wanzhou, financieel directeur van het Chinese technologiebedrijf Huawei.

Meng werd gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten, die haar ervan verdenken handelssancties tegen Iran te hebben geschonden. Waarnemers vermoeden dat haar vervolging een drukmiddel is om toezeggingen van Peking af te dwingen in de handelsoorlog met China.

De 36-jarige Canadees Robert Lloyd Schellenberg werd in 2016 tot vijftien jaar cel veroordeeld. Hij was twee jaar eerder opgepakt, omdat hij zou hebben geholpen met de smokkel van 222 kilo methamfetamine van de Chinese kuststad Dalian naar Australië. Schellenberg zegt onschuldig te zijn.

Zijn zaak werd vorige maand plotseling heropend, melden internationale persbureaus, toen de openbare aanklagers hadden besloten dat het vonnis te mild was. Schellenberg werd slechts vier dagen voor de zitting van maandag op de hoogte gebracht.

Volgens zijn advocaat werd er tijdens de rechtszaak, die één dag duurde, onvoldoende bewijs geleverd dat zijn cliënt betrokken was bij internationale drugshandel. Er is volgens hem in hoger beroep ook geen nieuw bewijs gepresenteerd dat de zwaardere straf zou rechtvaardigen.

Huawei-bestuurder

In december begon de Chinese pers te publiceren over de zaak-Schellenberg, kort na de arrestatie van Meng. Sindsdien zijn er twee andere Canadezen gearresteerd in China op verdenking van het schaden van de nationale veiligheid. Het gaat om oud-diplomaat Michael Kovrig en Michael Spavor, een flamboyante zakenman.

Meng is inmiddels op borgtocht vrijgelaten, maar kan nog worden uitgeleverd aan de VS. Die moeten dat vóór 1 februari aanvragen, twee maanden na de arrestatie. Verwacht kan worden dat Schellenbergs lot onderdeel wordt van het getouwtrek rond Meng.

De Canadese premier Justin Trudeau reageerde fel op het doodvonnis: „We maken ons extreem zorgen – en dat zouden al onze internationale vrienden en bondgenoten moeten doen – dat China ervoor heeft gekozen om de doodstraf willekeurig toe te gaan passen, zoals hier gebeurd is.”

Schellenberg heeft tien dagen de tijd om bezwaar te maken tegen zijn terdoodveroordeling. China treedt over het algemeen hard op tegen drugssmokkel. In 2009 werd een Brit voor dit vergrijp veroordeeld en geëxecuteerd.