Doodvonnis voor Canadees in China om drugssmokkel

Diplomatieke rel De verhouding tussen China en Canada lijdt zwaar onder arrestaties over en weer. Nu krijgt een Canadees zelfs de doodstraf.

Een Canadese man is maandag in China in hoger beroep tot de doodstraf veroordeeld voor medeplichtigheid aan internationale drugssmokkel. Het plotselinge vonnis hangt mogelijk samen met de diplomatieke rel tussen de twee landen na de aanhouding van de Chinese Huawei-bestuurder Meng Wanzhou in Vancouver, afgelopen december.

Meng werd gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten, die haar ervan verdenken handelssancties tegen Iran te hebben geschonden. Waarnemers vermoeden dat haar vervolging een drukmiddel is om toezeggingen van Peking af te dwingen in de handelsoorlog tussen met China.

De 36-jarige Canadees Robert Lloyd Schellenberg werd in 2016 tot vijftien jaar cel veroordeeld. Hij was twee jaar eerder opgepakt, omdat hij zou hebben geholpen met de smokkel van 222 kilo methamfetamine van de Chinese kuststad Dalian naar Australië. Schellenburg zegt onschuldig te zijn.

Zijn zaak werd vorige maand plotseling heropend, melden internationale persbureaus, toen de openbare aanklagers besloten dat het vonnis te mild was. Schellenberg werd slechts vier dagen voor de zitting van maandag op de hoogte gebracht.

Volgens zijn advocaat werd er tijdens de rechtszaak, die één dag duurde, onvoldoende bewijs geleverd dat zijn cliënt betrokken was bij internationale drugshandel. Er is volgens hem in hoger beroep ook geen nieuw bewijs gepresenteerd dat de zwaardere straf zou rechtvaardigen.

Huawei-bestuurder

In december begon de Chinese pers te publiceren over de zaak-Schellenberg, kort na de arrestatie van Meng, financieel directeur van technologiebedrijf Huawei. Sindsdien zijn er twee andere Canadezen gearresteerd in China op verdenking van het schaden van de nationale veiligheid. Het gaat om oud-diplomaat Michael Kovrig en Michael Spavor, een flamboyante zakenman.

Meng is inmiddels op borgtocht vrijgelaten, maar kan nog worden uitgeleverd aan de VS. Die moeten dat vóór 1 februari aanvragen, twee maanden na de arrestatie. Verwacht kan worden dat Schellenbergs lot onderdeel wordt van het getouwtrek rond Meng.

De Canadese premier Justin Trudeau reageerde fel op het doodvonnis: „We maken ons extreme zorgen – en dat zouden al onze internationale vrienden en bondgenoten moeten doen – dat China ervoor heeft gekozen om de doodstraf willekeurig toe te gaan passen, zoals hier gebeurd is.”

Schellenberg heeft tien dagen de tijd om bezwaar maken tegen zijn terdoodveroordeling. China treedt over het algemeen hard op tegen drugssmokkel. In 2009 werd een veroordeelde Brit voor dit vergrijp geëxecuteerd.

    • Simone Peek