Doneren

Aantal orgaantransplantaties stijgt flink

Het aantal orgaantransplantaties is vorig jaar met bijna 15 procent toegenomen. In 2017 werden 710 transplantaties uitgevoerd met organen van 244 donoren, vorig jaar vonden 815 transplantaties plaats met 273 donoren. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

Volgens de NTS is de toename door verschillende zaken te verklaren. Zo heeft 4 procent meer donoren zich aangemeld via hun arts. Daar droeg ook een nieuwe techniek om organen ‘schoon te spoelen’ toe bij: daardoor kunnen organen die vroeger afgekeurd zouden worden, nu toch worden gebruikt

De stijging betreft vrijwel alle organen. Zo zijn er 20 procent meer nieren en longen getransplanteerd, en is er een stijging van 167 procent van het aantal getransplanteerde alvleesklieren. Vorig jaar werden niet meer hartransplantaties uitgevoerd dan in 2017, ook stonden iets minder levende mensen een nier af.

De toename is een „hoopvolle ontwikkeling”, vindt NTS-directeur Bernadette Haase. Wel benadrukt zij dat de wachtlijst voor een transplantatie met 7 procent gegroeid is. „Er zijn nog steeds mensen die niet tijdig een orgaan ontvangen en dus overlijden.”

Volgend jaar wordt de veelbesproken wet Actieve Donorregistratie van kracht. Die kwam afgelopen jaar met een krappe meerderheid door zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Iedere Nederlander wordt orgaandonor, behalve als hij of zij expliciet duidelijk maakt geen toestemming te geven.

Momenteel hebben 3,7 miljoen Nederlanders toestemming gegeven voor orgaandonatie, ruim 1,9 miljoen wil dit expliciet niet.