Braziliaanse president versoepelt wapenwet

President Jair Bolsonaro tekende dinsdag een decreet dat het makkelijker moet maken voor burgers wapens te kopen. Het was een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is een oud-legerkapitein.
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is een oud-legerkapitein. Foto Eraldo Peres/AP

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft dinsdag een decreet getekend dat het voor Brazilianen makkelijker maakt wapens te kopen. Dat meldt persbureau Reuters. Hij ontbindt met dit besluit een wet uit 2003.

Volgens de Braziliaanse krant Brazilian Times was een versoepeling van de wapenverkoop een van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van Bolsonaro, die in september vorig jaar verkozen werd tot president van het Zuid-Amerikaanse land. Naar verwachting zal het makkelijker worden om een vergunning te krijgen voor het houden van wapens in huis. Het recht om met een wapen op straat te lopen of het in de auto te houden wordt volgens de krant niet in het decreet opgenomen. Verdere details over het decreet zijn nog niet bekend.

Lees ook: De nieuwe Braziliaanse president predikt al dertig jaar voor geweld

Recordaantal moorden

In 2003 werden de voorwaarden voor wapenverkoop juist strikter. Alleen bepaalde groepen konden sindsdien aansprak maken op een wapenvergunning, waaronder de politie en veiligheidsmensen. Op wapengebruik zonder vergunning stond vier jaar gevangenisstraf en daarnaast was er voor een wapenlicentie bewijs van huisvesting, werk en technische en psychologische competentie nodig. In het eerste jaar na de strikte wapenwet daalde het aantal moorden in Brazilië met acht procent, schrijft de BBC.

Brazilië heeft jaarlijks te maken met tienduizenden moorden. In 2017 lag het aantal moorden op een record van 64.000, meer dan welk dan land dan ook. De extreemrechtse Bolsonaro, die diende als legerkapitein, voert een harde veiligheidspolitiek.