Zat ‘Poetins kok’ achter moorden in hart Afrika?

Wagner Group

Een goed voorbeeld van het soort zaken dat Chodorkovski laat onderzoeken is de kwestie van de drievoudige moord op Russische journalisten in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), die internationaal veel aandacht kreeg.

Met geld van Chodorkovski onderzochten de drie Russen de activiteiten van de geheimzinnige Russische huurlingenfirma Wagner Group, waarmee Rusland zijn politieke en militaire invloed uitbreidt op het Afrikaanse continent. Wagner wordt naar alle waarschijnlijkheid aangestuurd door Poetin- getrouwe en horecabaas Jevgeni Prigozjin. Hij verzorgt de catering in het Kremlin én duikt op in allerlei conflictgebieden.

Volgens de autoriteiten ging het om een roofmoord door lokale rebellen, een lezing die ook de Russische regering steunt. Maar critici vermoeden Kremlin-betrokkenheid bij de aanslag. Mogelijk om ongewenste publiciteit in de kiem te smoren over de activiteiten van de Wagner Group. Het gebied staat niet bekend om overvallen en er werd enkel een camera meegenomen.

Vrijdag publiceerden Russische media resultaten van Chodorkovski’s onderzoekers in de zaak. Zij identificeerden een lokale politieagent die de journalisten tijdens hun reis in het land zou hebben geschaduwd. Deze agent, Emmanuel Kotofio, zou in Soedan zijn getraind door Russische legerinstructeurs. Hij zou intensief contact hebben gehad met de chauffeur van de drie en verschillende Russische adviseurs binnen de regering van de president van de CAR, Faustin-Archange Touadéra. Kotofio zou, vlak voor de moord, met ‘drie witte mannen’ langs het checkpoint bij de stad Sibut gereden zijn, waar ook de journalisten passeerden.

Uit belgegevens zou verder blijken dat agent Kotofio rond de moord tientallen keren contact had met Aleksandr Sotov, een Rus die werkzaam zou zijn voor Wagner.

Op zijn beurt belde Sotov weer met een Russische veiligheidsadviseur binnen Touadéra’s regering, Valeri Zacharov. De Russische krant Fontanka onthulde eerder dat deze Zacharov ook actief was voor de vermeende baas van de Wagner Group, Jevgeni Prigozjin.

In een verklaring op Facebook zei Chodorkovski vrijdag geen bewijs te hebben dat het Kremlin achter de moord zit, maar wel bewezen te achten dat van een ‘ordinaire roofmoord’ geen sprake is, zoals de autoriteiten in Moskou en Bangui beweren. „Ze werden koelbloedig en professioneel vermoord, zoals je zou doen met gevaarlijke getuigen.”

De Russische aanklager stelde vrijdag de onthullingen niet geloofwaardig te achten.