WK dammen

Roel Boomstra verovert in eigen land de wereldtitel

Roel Boomstra verslaat de Russische titelhouder Schwarzman.
Roel Boomstra verslaat de Russische titelhouder Schwarzman. Foto Siese Veenstra/ANP

Voor de tweede keer in zijn carrière is Roel Boomstra wereldkampioen geworden. De 25-jarige Nederlandse dammer besliste zondag in Assen de tweekamp om de wereldtitel tegen de Russische titelhouder Aleksandr Schwarzman (51) in zijn voordeel. In de barrage had Boomstra – na elf remises en één overwinning in de reguliere partijen – nog twee zeges nodig. De rapidpartijen leverden drie remises op, waarna Boomstra de eerste van de drie blitzpartijen won. In de tweede superblitzpartij stelde hij zijn wereldtitel veilig. Schwarzman onttroonde Boomstra, die in 2016 de WK-tweekamp won van Jan Groenendijk, in 2017 in de Estse hoofdstad Tallinn. De Nederlander was euforisch na de gewonnen barrage. „Het was een prachtige overwinning.” Schwarzman toonde zich een goed verliezer. „Ik heb hem nog nooit zo goed zien spelen als in deze barrage.” (NRC)