Trumpblog

Mike Pence steekt demonstrerende Venezolanen hart onder de riem

Het plan werd eerder tegengehouden door een federale rechter. In totaal dienen ongeveer 2.500 transgenders in het leger.

Dit Trumpblog is gesloten

Volg de ontwikkelingen in het nieuwe blog.

Mike Pence steekt demonstrerende Venezolanen hart onder de riem

Mike Pence sprak via Twitter de inwoners van Venezuela toe. Foto Saul Loeb/AFP

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence spreekt namens de Verenigde Staten zijn "niet aflatende steun" voor de demonstrerende Venezolanen uit. Pence noemt president Nicolas Maduro in een op dinsdagavond via social media verspreidde video "een dictator zonder recht op de macht".

As the good people of Venezuela make your voices heard tomorrow, on behalf of the American people, we say: estamos con ustedes. We are with you. We stand with you, and we will stay with you until Democracy is restored and you reclaim your birthright of Libertad. pic.twitter.com/ThzIAqBoRn

— Vice President Mike Pence (@VP) January 22, 2019

De Venezolaanse oppositie roept de bevolking op om woensdag massaal de straat op te gaan. Pence zegt in de video, die in het Spaans ondertiteld is, het nationale parlement van het land nog te zien als "het laatste overblijfsel van democratie in het land".

Parlementsleider Juan Guaído, die Pence in de video dapper noemt, kan dan ook rekenen op de steun van de Verenigde Staten. "We zeggen tegen alle goede mensen in Venezuela, die morgen hun stem zullen laten horen, we steunen jullie en we blijven bij jullie totdat de democratie hersteld is." Wat Pence precies bedoelt met de steun is onduidelijk. President Trump zinspeelde afgelopen zomer nog op een militaire inval van het Zuid-Amerikaanse land.

Maduro werd begin januari beëdigd voor zijn tweede termijn als president van het Zuid-Amerikaanse land. Internationale waarnemers zijn echter kritisch op het verloop van de verkiezingen. Maduro wordt daarom door de EU en het gros van de Latijns-Amerikaanse landen niet erkend als president.

Woensdag 23 januari is een symbolische dag in geschiedenis van Venezuela. In 1958 werd op die dag de dictator en generaal Marco Pérez Jiménez het land uitgejaagd door burgers. Onder Maduro kwam Venezuela in een steeds ergere economische crisis terecht. Het IMF schat in dat dit jaar de inflatie kan oplopen tot 10 miljoen procent.

Guaído riep zichzelf vorige week uit tot interim-president, waarna hij korte tijd ontvoerd werd. Dat maakte hem tot het nieuwe gezicht van de Venezolaanse oppositie.

Hooggerechtshof: Trump mag transgenders weren uit leger

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft ingestemd met een beleidsplan om een groot aantal transgenders te weren uit het leger. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag. Het plan van de Amerikaanse president Donald Trump werd eerder tegengehouden door een federale rechter in de stad Washington.

Donald Trump kondigde in juli 2017 op Twitter aan dat transgenders het Amerikaanse leger niet langer mochten dienen. Hij motiveerde zijn maatregel met financiële argumenten. Het leger zou volgens Trump niet moeten worden “belast” met “de enorme medische kosten en ontwrichtingen” die toelating van transgenders zou veroorzaken.

Na de bekendmaking van Trump verfijnde toenmalig defensieminister Jim Mattis het plan. Daarin wordt het mensen die zich identificeren met een ander geslacht dan hun biologische verboden om in militaire dienst te gaan. Een uitzondering geldt alleen voor enkele honderden transgenders die al openlijk dienen en voor degenen die bereid zijn om “in hun biologische sekse” te dienen.

Vijf tegen vier

Meerdere militairen begonnen een proces tegen het besluit van de president. Een federale rechter in Washington gaf hen eind oktober 2017 gelijk en blokkeerde het verbod omdat het tegen de grondwet in zou gaan.

Daartegen heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof zich nu uitgesproken. Het Hooggerechtshof bestaat uit negen rechters. De vijf conservatieve rechters oordeelden dat Trumps regering transgenders mag weren uit het leger. De vier anderen wilden de uitspraak van de federale rechter handhaven.

Obama

De uitsluiting van transgenders in het leger gold al jaren. Onder de Obama-regering in 2016 kwam er een eind aan. Toenmalig minister van Defensie Ash Carter wilde transgenders toelaten in het leger omdat volgens hem iedereen daartoe een kans zou moeten krijgen.

Uit een onderzoek van het Pentagon in 2016 blijkt dat er toen ongeveer 2.500 transgenders in het leger zouden dienen. In totaal zouden momenteel zo'n 1,4 miljoen militairen actief dienen in het Amerikaanse leger.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof. Foto Joshua Roberts/Reuters

Trump valt Democraten aan na weigering compromis shutdown

President Trump heeft zondag flink uitgehaald naar de Democraten, die zaterdag zijn voorstel tot een compromis voor de “shutdown” afwezen. Amper 24 uur geleden deed Trump in een toespraak in Washington een aantal concessies in het immigratiedossier. Zo zei hij bereid te zijn om met tijdelijke extra bescherming voor “goede immigranten” over de brug te komen, op voorwaarde dat de Democraten zouden instemmen met een reeks tegeneisen. Onder die eisen was onder meer een budget van 5,7 miljard dollar (5 miljard euro) voor de muur langs de grens met Mexico. De concessies waren volgens de Democraten niet genoeg.

Zo stelde voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi dat Trumps voorstel een “kansloze zaak” was omdat het geen permanente oplossingen biedt voor de 'Dreamers', immigranten die als kind naar de VS zijn gekomen. Daarop richtte de president zondag zijn pijlen op Pelosi.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Nancy Pelosi and some of the Democrats turned down my offer yesterday before I even got up to speak. They don’t see crime & drugs, they only see 2020 - which they are not going to win. Best economy! They should do the right thing for the Country & allow people to go back to work.

In een reeks tweets zei hij dat zij en de Democraten een blinde vlek hebben voor “criminaliteit en drugs”, en alleen maar bezig zijn met de aanstaande verkiezingen in 2020. Binnen het Witte Huis wordt Trumps aanbod als een grote concessie gezien. Pelosi vindt juist dat Trumps concessies geen nieuwe plannen bevatten, maar dat het alleen gaat om eerder verworpen voorstellen.

Twitter avatar SpeakerPelosi Nancy Pelosi What is original in the President’s proposal is not good. What is good in the proposal is not original. Democrats will vote next week to add additional border security funding for ports of entry, advanced technology for scanning vehicles for drugs & immigration judges.

Zolang de twee partijen er niet uitkomen hoe de begroting voor de komende maanden eruit moet komen te zien, blijft de shutdown van kracht en de overheid dus gedeeltelijk gesloten. Veel Amerikanen geven de Republikeinen de schuld van de impasse rondom de shutdown, zo blijkt uit recente peilingen, schrijft persbureau AP.

De Republikeinen leken zaterdag in ieder geval enigszins bereid te zijn iets op te schuiven met hun standpunten, terwijl de Democraten blijven vasthouden aan hun oorspronkelijke eis: een permanente verblijfstatus voor de 'Dreamers'. Het programma wat er nu ligt, de DACA opgetuigd door voormalig president Obama, biedt alleen tijdelijke bescherming aan die groep.

Trump: locatie tweede top met Noord-Korea afgesproken

Donald Trump heeft zaterdag gezegd dat hij een dag eerder “een geweldige” ontmoeting had met de Noord-Koreaanse afgevaardigde Kim Yong-chol, een vertrouweling van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De Amerikaanse president zegt dat er afspraken zijn gemaakt over de locatie van een tweede top tussen Noord-Korea en de VS. Waar de top zal plaatsvinden, zegt Trump later bekend te zullen maken.

Vietnam wordt gezien als mogelijke locatie voor de top, omdat beide landen er een ambassade hebben. “We hebben afgesproken om elkaar waarschijnlijk tegen het einde van februari te ontmoeten”, aldus Trump tegen verslaggevers in het Witte Huis. “We hebben een land gekozen, maar we zullen het later aankondigen. Kim Jong-un kijkt er erg naar uit en ik ook.”

Van verlichting van de sancties tegen Noord-Korea is volgens het Witte Huis geen sprake, maar wat betreft de denuclearisatie van Pyongyang is er volgens de Amerikaanse president “veel vooruitgang geboekt". "Het gaat heel goed met Noord-Korea", aldus Trump. Of dat ook werkelijk zo is, is de vraag. Hoewel Kim Jong-un op de historische top in Singapore vorig jaar vage beloftes deed over de denuclearisatie van Noord-Korea, zijn er nog weinig concrete stappen in die richting genomen.

Lees ook: Onderhandelingen VS en Noord-Korea zitten zo goed als vast

Dat bevestigde de Amerikaanse vicepresident Mike Pence. Kort voor de komst van Kim Yong-chol zei Pence nog dat Noord-Korea geen enkele stap heeft gezet om zijn kernwapenprogramma te ontmantelen. De onderhandelingen tussen Trump en Kim zitten dus eigenlijk zo goed als vast. Noord-Korea zei de afgelopen maanden steeds dat Amerika éérst moet ontwapenen en de sancties moet verlichten. Het land liet in december nog weten dat het de Amerikaanse interpretatie van de term denuclearisering volledig verwerpt. Beide landen lijken dus van mening te verschillen over wat denuclearisering precies inhoudt.

Critici verwijten Trump dat hij door toenadering te zoeken Kim Jong-un alleen maar in de kaart speelt, en de Noord-Koreaanse dictator internationale erkenning geeft.

Trumps voorstel: geld voor de muur, respijt voor 'Dreamers'

Donald Trump wil best een 'deal' sluiten met de Democraten die moet resulteren in de beëindiging van de gedeeltelijke 'shutdown'. Hij belooft dat er extra bescherming zal komen voor "goede immigranten", als zij instemmen met een extra budget van 5,7 miljard dollar (5 miljard euro) voor de muur langs de grens met Mexico.

Trump kondigde zijn voorstel aan in een toespraak die hij zaterdagavond (22.00 uur Nederlandse tijd) hield in het Witte Huis.

Immigranten die als kind illegaal naar de Verenigde Staten kwamen en daar zijn opgegroeid (zogeheten Dreamers), en mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning, zouden dan geen deportatie hoeven te vrezen. Ook zal Trump de noodtoestand niet uitroepen. Er komt geld voor "hulp in de humanitaire crisis" en voor de opsporing van drugssmokkel over de grens.

De president wil verder 1.750 extra grenswachten. De 5,7 miljard euro is bestemd voor de bouw van een "stalen barrière langs 370 kilometer" van de grens tussen de Verenigd Staten en Mexico.

Donald Trump tijdens zijn toespraak over het aanbod aan de Democraten. Foto Yuri Gripas/Reuters

Democraten staan er afwijzend tegenover

Tot nu toe hebben de Democraten geweigerd in de Amerikaanse begroting geld beschikbaar te maken voor de bouw van een grensmuur. Die muur en versterkte grenscontroles moeten volgens de president Trump het antwoord vormen op een immigratiecrisis. De muur was een van de belangrijkste onderwerpen van Trumps verkiezingscampagne. Het zorgt voor een politieke impasse, met als resultaat de sluiting van enkele departementen van de Amerikaanse federale overheid. Zaterdag is de 29ste dag van de shutdown.

Nog voordat Trump zijn aangekondigde speech had gehouden en het voorstel officieel naar buiten had gebracht, reageerde de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi op speculaties over de inhoud daarvan. Zij noemde het "een non-starter", ontoereikend en onvoldoende. Volgens haar kan het voorstel niet door het Huis van Afgevaardigden komen.

Democrats were hopeful that @realDonaldTrump was finally willing to re-open government & proceed with a much-needed discussion to protect the border. Unfortunately, reports make clear that his proposal is a compilation of previously rejected initiatives. https://t.co/MFwebWSevG pic.twitter.com/yMTm4iP27h

— Nancy Pelosi (@SpeakerPelosi) January 19, 2019

Onze correspondent over de berichtgeving van Buzzfeed

President Donald Trump voelt zich de morele winnaar na het 'nepnieuws' dat aan het einde van deze week werd bericht door de nieuwssite Buzzfeed, zo schrijft NRC-correspondent Bas Blokker. Op zaterdag bedankte de president ook de speciale aanklager Robert Mueller, die middels een verklaring had aangegeven dat het medium onjuist bericht had over het onderzoek naar Trumps voormalige advocaat Michael Cohen.

Lees meer in het stuk van Bas Blokker: Robert Mueller heeft gesproken – en president Trump was er blij mee

Mueller betwist verhaal over Trumps ex-advocaat Cohen

Berichtgeving over de opzienbarende beschuldiging dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn voormalige advocaat Michael Cohen opdracht zou hebben gegeven te liegen tegen het Congres is onjuist. Dat heeft het team van de speciale aanklager Robert Mueller vrijdagavond gezegd in een uiterst zeldzame verklaring.

Een woordvoerder van Mueller, Peter Carr, betwistte het verhaal van de Amerikaanse nieuwssite Buzzfeed, dat vrijdag tot grote beroering leidde in Washington. Volgens het artikel had Trump Cohen in 2017 opgedragen te liegen tegen het Congres over onderhandelingen voor een Trump Tower in Moskou - en zou Cohen dit hebben bekend tegenover Mueller.

De explosieve beschuldiging, die door Buzzfeed werd toegeschreven aan twee anonieme bronnen bij de rechtshandhaving, werd vrijdag door prominente Democraten in het Congres aangegrepen om een onderzoek te beloven naar mogelijke belemmering van de rechtsgang door Trump. Sommigen zeiden dat als het verhaal waar was, het een aanleiding zou kunnen vormen voor afzetting van de president.

Maar volgens het team van Mueller klopt het verhaal niet. Zonder te wijzen op specifieke onjuistheden, liet Carr in een verklaring weten:

"De omschrijving door Buzzfeed van specifieke verklaringen tegen het team van de speciale aanklager, en de omschrijving van documenten en getuigenissen die zijn verkregen door dit ambt met betrekking tot de getuigenis van Michael Cohen tegen het Congres, zijn niet accuraat."

Buzzfeed liet daarop weten dat het achter zijn verhaal en de twee verslaggevers staat. Hoofdredacteur Ben Smith riep de speciale aanklager op aan te geven wat er specifiek niet zou kloppen.

In response to the statement tonight from the Special Counsel's spokesman: We stand by our reporting and the sources who informed it, and we urge the Special Counsel to make clear what he's disputing.

— Ben Smith (@BuzzFeedBen) January 19, 2019

De kans dat het team van Mueller daar verder op ingaat is klein - het kantoor van de speciale aanklager, dat mogelijke banden van de campagne van Trump met Rusland onderzoekt, doet zelden openbare uitspraken.

Het feit dat Mueller zich geroepen voelde te reageren op een mediabericht is opzienbarend. Mogelijk wilde het team van de speciale aanklager de verwachting temperen dat het de beschuldiging zal bevestigen in zijn langverwachte eindrapport.

'Fake News'

Trump en zijn entourage grepen de verklaring van de speciale aanklager aan om het verhaal van Buzzfeed te verwerpen als 'fake news' en een voorbeeld van een vermeende campagne van de media tegen de president. Hoewel Trump en zijn persoonlijke advocaat, Rudy Giuliani, de speciale aanklager normaal gesproken zwart maken, prees Giuliani de verklaring van Mueller.

I commend Bob Mueller’s office for correcting the BuzzFeed false story that Pres. Trump encouraged Cohen to lie. I ask the press to take heed that their hysterical desire to destroy this President has gone too far. They pursued this without critical analysis all day. #FAKENEWS

— Rudy Giuliani (@RudyGiuliani) January 19, 2019

Eerder op de dag werd de beschuldiging dat Trump Cohen zou hebben opgedragen om te liegen tegen het Congres stellig ontkend door Giuliani en door de woordvoerder van het Witte Huis, Sarah Sanders. Opmerkelijk genoeg werd het verhaal van Buzzfeed, dat donderdagavond werd gepubliceerd, vrijdag niet onafhankelijk bevestigd door andere nieuwsorganisaties.

Cohen heeft in november bekend dat hij tegen het Congres heeft gelogen over onderhandelingen die hij namens Trump voerde over een Trump Tower in Moskou, toen de presidentscampagne al in volle gang was. Cohen, die zich tegen Trump heeft gekeerd, getuigt op 7 februari tegenover een commissie in het Huis van Afgevaardigden.

Congres belooft onderzoek naar 'leugen' Trump en Cohen

Democraten in het Amerikaanse Congres zijn van plan te onderzoeken of President Donald Trump zijn voormalige advocaat Michael Cohen opdracht gaf te liegen. Dat zeiden zij vrijdag nadat de Amerikaanse nieuwssite Buzzfeed eerder die dag deze beschuldiging naar buiten bracht.

Op basis van twee anonieme bronnen bij justitie stelde Buzzfeed dat Cohen op verzoek van Trump in het Congres loog over diens zakelijke belangen in Rusland tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Cohen ontkende dat de bouw van een Trump Tower in Moskou nog doorging tijdens de eerste Republikeinse voorverkiezingen begin 2016. Die leugen leverde Cohen uiteindelijk celstraf op.

Volgens het Witte Huis is het verhaal van Buzzfeed "volledig belachelijk". Trump zelf zei op Twitter dat Cohen leugens verspreidt om zijn gevangenisstraf te verlagen. "Vergeet niet dat Michael Cohen al is veroordeeld voor meineed en fraude."

Kevin Corke, @FoxNews “Don’t forget, Michael Cohen has already been convicted of perjury and fraud, and as recently as this week, the Wall Street Journal has suggested that he may have stolen tens of thousands of dollars....” Lying to reduce his jail time! Watch father-in-law!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 18, 2019

'Cohen loog op verzoek van Trump over relatie met Rusland'

Michael Cohen heeft op verzoek van Donald Trump in het Congres gelogen over Trumps zakelijke belangen in Rusland ten tijde van de presidentsverkiezingen. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwssite Buzzfeed op basis van twee anonieme bronnen die de zaak onderzoeken. De onderzoekers zouden voor het eerst hebben gehoord van Trumps verzoek om te liegen van medewerkers van Trumps bedrijf. Ook zouden ze beschikken over interne e-mails, sms-berichten en andere documenten, waarna Cohen zou hebben toegegeven deze instructie van Trump te hebben gekregen.

Cohen verklaarde in 2017 dat een project voor een Trump Tower in Rusland was stilgelegd vóór de eerste Republikeinse voorverkiezing in januari 2016. Eind november bleek dat dit niet klopte. Cohen heeft zich tot ongeveer juni van dat jaar ingezet bij de Russische overheid voor de bouw van de toren.

Ook zou Trump een plan van Cohen hebben gesteund om tijdens de presidentiële campagne de Russische president Poetin te bezoeken om de onderhandelingen te versnellen. "Regel het", zou Trump tegen Cohen hebben gezegd, aldus de website. Daarnaast zouden Trump en zijn kinderen Ivanka en Donald Trump jr. "regelmatig" op de hoogte zijn gehouden van de ontwikkelingen van het Trump Tower-project.

Lees ook: Trump had wel Russische banden

Eind november bleek al uit documenten opgesteld door speciaal aanklager Robert Mueller dat Cohen Trump zeker drie keer op de hoogte heeft gesteld van de ontwikkelingen rond het vastgoedproject. Volgens Mueller was de leugen van Cohen bedoeld om de relatie tussen het vastgoedproject en Trump te "minimaliseren" voor de campagne.

Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving van Buzzfeed. Het is volgens Buzzfeed voor het eerst dat er bewijs naar buiten komt dat Trump een werknemer zou hebben opgedragen te liegen om het onderzoek naar de banden tussen Trump en Rusland te frustreren.

Trump zegt bezoek Amerikaanse delegatie Davos af

President Donald Trump heeft het bezoek van de gehele Amerikaanse delegatie aan het World Economic Forum in Davos afgezegd vanwege de shutdown. Een woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat uit respect "voor de 800.000 overheidsfunctionarissen die nu niet betaald krijgen" de president het bezoek heeft afgezegd. Al eerder had Trump laten weten zelf niet te komen.

Ook verzocht Trump donderdag Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, thuis te blijven zolang de shutdown niet is beëindigd. Pelosi zou een werkbezoeken brengen aan Brussel, Egypte en Afghanistan, maar het leek hem verstandiger dat Pelosi in Washington zou blijven om te werken aan een oplossing.

Trump vorig jaar tijdens het World Economic Forum in Davos. Foto Carlos Barria/Reuters

Trump stelt buitenlandse reis Nancy Pelosi uit

President Donald Trump heeft voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi in een aangetekende brief verzocht thuis te blijven zolang de 'shutdown' van de Amerikaanse overheid nog niet is beëindigd. Tot die tijd lijkt het hem verstandig dat Democraat Pelosi in Washington blijft, om met zijn regering te onderhandelen over een oplossing.

Als ze haar werkbezoek aan Brussel, Egypte en Afghanistan toch wil afleggen doet ze dat maar met een commercieel vliegtuig, schrijft de president. Pelosi krijgt in elk geval geen toestemming een regeringsvliegtuig te gebruiken. Volgens Fox News kreeg Pelosi de brief enkele uren voor ze zou vertrekken. Haar reis had zeven dagen moeten duren. Volgens haar woordvoerder zou Pelosi onder meer in Afghanistan gestationeerde Amerikaanse militairen bezoeken. Uit veiligheidsoverwegingen was haar reis niet aangekondigd.

State of the Union

Trumps brief, via Twitter verspreid door perschef Sarah Sanders, volgt een dag nadat Pelosi had geopperd dat Trump zijn State of the Union op 29 januari zou uitstellen. Die jaarlijkse toespraak geeft de president in het door haar voorgezeten Huis van Afgevaardigden. Zolang de Amerikaanse overheid dicht zit, is een dergelijk evenement volgens Pelosi nu niet goed te beveiligen.

De langste shutdown ooit: wat is er aan de hand in de VS? Vijf vragen over de impasse om de muur

Veel federale overheidsdiensten in de Verenigde Staten zitten al weken op slot omdat Trump een muur langs de grens met Mexico wil bouwen. Zolang hij de daarvoor benodigde kosten, ruim 5 miljard dollar, niet in de overheidsbegroting mag opnemen, gaat de president niet akkoord met de plannen daarvoor. De Democraten in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden weigeren op hun beurt Trump het geld in te laten zetten. "Ik kijk ernaar uit u snel te ontvangen", besluit de president het uitwisselen van pesterijen. "Maar het meest kijk ik uit naar het moment dat onze grens eindelijk de aandacht, financiering en veiligheid krijgt die het verdient."

President @realDonaldTrump’s letter to @SpeakerPelosi concerning her upcoming travel pic.twitter.com/TtBCvwp080

— Sarah Sanders (@PressSec) January 17, 2019

Kandidaat justitieminister William Barr belooft onafhankelijkheid

William Barr (68), de kandidaat van Trump voor de positie van minister van Justitie, heeft tijdens een hoorzitting voor een Senaatscommissie dinsdag beloofd om het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller niet in de weg te zitten. Barr probeerde de Senaat, en dan met name de Democraten, ervan te overtuigen dat hij geen Trump-loyalist is en dat hij Mueller zal beschermen.

Er bestaan binnen de Senaat twijfels over zijn onafhankelijkheid, omdat hij eerder het optreden van Mueller heeft bekritiseerd. Zo schreef hij in juni vorig jaar een memo aan het ministerie van Justitie waarin hij stevige kritiek uitte op het onderzoek naar de mogelijk belemmering van de rechtsgang door Trump.

Lees ook: Nieuwe justitieminister kan buffer worden tegen Mueller-onderzoek

Ook heeft Barr, die van 1991 tot 1993 minister van Justitie was van het kabinet-George H.W. Bush, in het verleden zijn steun voor Trump uitgesproken. Een jaar geleden nog toonde Barr begrip voor Trumps ontslag van FBI-directeur James Comey en het ontslag van de kritische waarnemend justitieminister Sally Yates. Ook had Barr, net als Trump, kritiek op het feit dat sommige medewerkers van Mueller donaties deden aan Democratische kandidaten.

De vorige minister van Justitie, Jeff Sessions, vertrok in november. Trump droeg daarna Barr in begin december voor als kandidaat. De verwachting is dat Barr benoemd zal worden na goedkeuring van de Senaat, waar een Republikeinse meerderheid zit. Dit zou betekenen dat hij de baas wordt van speciaal aanklager Robert Mueller, die momenteel werkt aan het aan eindrapport over de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016.

Tegen de Senaat zei Barr, die uitgesproken conservatief is en een ruime interpretatie geeft aan presidentiële macht, dat hij het onderzoek van Mueller geen "heksenjacht" vindt, zoals Trump het meerdere keren heeft genoemd. "Ik zal me niet laten dwingen om iets te doen waarvan ik denk dat het fout is - door wie dan ook", aldus Barr. Als Trump hem zou vragen Mueller te ontslaan zonder een goede reden, "dan zou ik weigeren die instructie uit te voeren."

Kandidaat justitieminister William Barr tijdens de hoorzitting in de Senaat. Foto Shawn Thew/EPA

Rechter blokkeert invoering nieuwe anticonceptieregels Trump

Bedrijven en verzekeraars in de Verenigde Staten mogen de vergoeding van anticonceptiemiddelen voor vrouwen niet weigeren op basis van religieuze of morele bezwaren. Als het aan de Amerikaanse president Donald Trump lag, waren er maandag nieuwe regels in werking getreden die dit wel hadden toegestaan. Maar een Amerikaanse federale rechter heeft de invoering maandag geblokkeerd, meldden internationale persbureaus.

Trump stelde een aanpassing van de Affordable Care Act (ACA) voor, die onder oud-president Obama werd ingevoerd. Zo'n 55 miljoen vrouwen profiteren van de wet, die regelt dat bedrijven en verzekeraars anticonceptie voor vrouwelijke werknemers vergoeden. Religieuze instellingen zijn voor die wet uitgezonderd.

Al tijdens zijn campagne twee jaar geleden beloofde Trump de regels aan te passen. Vanuit conservatieve en religieuze hoek is er veel steun voor de aanpassing. Zo noemde Republikein Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de aanpassing van de ACA-regels "een mijlpaal voor religieuze vrijheid". Bij de aankondiging van de nieuwe regels noemde het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid een studie die beweert dat toegang tot anticonceptie "risicovol seksueel gedrag" bevordert.

Maandag zouden de nieuwe regels van kracht worden, maar zondag hield een rechter in Californië de invoering al tegen. Dat verbod gold echter alleen voor dertien staten. Een federale rechter in Philadelphia heeft het verbod nu breder getrokken naar de gehele VS.

Volgens rechter Wendy Beetlestone zouden talloze Amerikaanse vrouwen hun anticonceptiedekking kunnen verliezen. Dit zou zou volgens haar kunnen resulteren in sterk stijgende zorgkosten vanwege een hoger aantal onbedoelde zwangerschappen en hoge kosten voor individuele staten. Of het ministerie van Justitie in beroep gaat tegen de uitspraak is vooralsnog onbekend.

Trump: ik heb nooit voor de Russen gewerkt

President Donald Trump heeft maandag stellig ontkend ooit voor Rusland te hebben gewerkt, meldt persbureau Reuters. Hij reageert hiermee voor het eerst op de ophef die afgelopen weekend ontstond naar aanleiding van een artikel van The Washington Post.

Die krant schreef dat Trump zeker één keer de aantekeningen in beslag nam van een tolk die bij zijn ontmoetingen met de Russische president Vladimir Poetin aanwezig was. Ook zou de president de tolk hebben opgedragen niets te zeggen over wat de regeringsleiders met elkaar hadden besproken. Trump zei maandag "niets af te weten" over de aantekeningen van de tolk.

Volgens persbureau Reuters zouden twee commissies binnen het Amerikaanse congres overwegen de tolk te dagvaarden om hem te kunnen ondervragen over de gesprekken tussen Poetin en Trump.

Trump staat de pers te woord. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Trump bedreigt Turkije met 'economische verwoesting' als het land de Koerden aanvalt

De Amerikaanse president Donald Trump bedreigt NAVO-partner Turkije met "economische verwoesting" als het land de Koerden in het noorden van Syrië aanvalt. Dat schreef hij zondagavond op Twitter.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Starting the long overdue pullout from Syria while hitting the little remaining ISIS territorial caliphate hard, and from many directions. Will attack again from existing nearby base if it reforms. Will devastate Turkey economically if they hit Kurds. Create 20 mile safe zone....

De diplomatieke ruzie tussen Washington en Ankara verergerde toen Trump eind vorige maand aankondigde Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken, waardoor de positie van de Koerden in Syrië in gevaar dreigt te komen.

Turkije voelt zich bedreigd door de autonome Koerdische regio in Noord-Syrië. Die ontstond nadat Koerdische milities daar, met steun van de Verenigde Staten, succesvol tegen terreurgroep Islamitische Staat vochten. De strijdende Koerden in Noord-Syrië zijn volgens de Turkse president Erdogan een verlengstuk van de PKK, een terroristische afscheidingsbeweging.

De Amerikanen trekken zich terug en Assad is weer oppermachtig in Syrië. Arabische landen accepteren die realiteit. De Koerden vragen hem nu zelfs om hulp.

Volgens Ibrahim Kalin, woordvoerder van Erdogan, maakt Ankara wel degelijk onderscheid tussen Koerdische milities in Syrië en de PKK: "Turkije vecht tegen terroristen, niet tegen Koerden", schrijft Kalin maandag in een tweet. "We zullen de Koerden en andere Syriërs beschermen tegen alle terroristische dreigingen." Turkije gaat ervan uit dat de VS zich zullen houden aan "ons strategische partnerschap".

President Trump twitterde zondag ook dat de Koerden Turkije niet moeten provoceren. Hij stelt daarnaast voor om een bufferzone van ruim 30 kilometer op te richten bij de grens tussen Turkije en Syrië.

Welkom in een nieuw Trumpblog

Welkom in een nieuw Trumpblog. Het blog van vorige week kun je hier teruglezen.

Lees ook: 'Trump hield details over afspraak Poetin geheim voor kabinet'