Thuiskok. Avocado

De eerste keer dat mijn moeder een avocado at was tijdens een kerstdiner, toen ze een tiener was. Haar zus had er speciaal een recept voor, zo bijzonder was het. Tegenwoordig kun je avocado’s moeilijk meer bijzonder noemen. In 2016 kochten we in Nederland 39 miljoen kilo avocado’s.

Avocado op toast is zozeer een begrip geworden voor mijn generatie, die van de millennials, dat we volgens een Australische miljonair onze woningnood er aan te danken hebben; als we niet zo veel geld hadden uitgegeven aan avocado op toast, hadden we met dat gespaarde geld een huis kunnen kopen.

Ik snap de populariteit van avocado’s wel: ze zijn gezond en toch lekker, met dat vettige mondgevoel dat normaal alleen ongezond eten heeft. De smaak combineert goed met zowat alles en door de groen-gele kleur ziet elk gerecht met avocado er prachtig uit.

Volgens mij is dat laatste de belangrijkste verklaring voor het succes van de avocado. In deze tijd van Instagram en Facebook hebben handige ondernemers zoals Ron Simpson en Julien Zaal, de mannen achter The Avocado Show, daarop ingespeeld. Hun monorestaurant – alles bevat avocado – was nog niet eens open of er waren al franchiseaanvragen. Voor de prijsvraag om de eerste 45 stoelen bij de opening te verloten schreven zich 22.000 mensen in.

Duidelijk overhyped, als je het mij vraagt, maar het is natuurlijk wel een heel slim concept. Dankzij een foodstyliste en slimme marketing heeft het restaurant inmiddels 112.000 volgers op Instagram en 65.000 likes op Facebook en drie vestigingen – twee in Amsterdam en één in Brussel.

Nu is er een kookboek, al wordt er voor de recepten niet echt gekookt. Want laten we eerlijk zijn: dat kan niet. Je komt altijd uit op een variatie op gesneden of gepureerde avocado’s. De meest vergaande kookhandeling is het gebruik van gepureerde avocado in het beslag van een wafel.

Dat realiseren de auteurs zich volgens mij ook. De focus ligt niet zozeer op de veertig recepten, maar op de vrolijke opmaak, mooie foto’s en de tips over hoe je je eigen avocado kunt omtoveren tot roos, hamburger of kroon. Leuk dus als je zelf Instagramwaardige gerechten wil kunnen maken, maar niet echt een uitdaging in de keuken.