Spanje hoopt dat peuter in put nog leeft

Spanje Een tweejarig jongetje is in een smalle put van honderd meter diep gevallen. De reddingsoperatie is zeer complex.

Hulpverleners zochten zondag naar de tweejarige Julen.
Hulpverleners zochten zondag naar de tweejarige Julen. Foto Gregorio Marrero/AP

In de plaats Totalan, in de provincie Málaga, wordt alles in het werk gesteld om een jongetje van twee jaar uit een ruim honderd meter diepe put te redden. Het is niet duidelijk of hij nog leeft. Maandag waren er nog drie reddingsmogelijkheden: het graven van een alternatieve put ernaast, de put afgraven of de put proberen droog te leggen.

Tot dusver is alleen op 78 meter diepte een zakje snoep gevonden van het jongetje dat zondagmiddag in het gat van 20 bij 25 centimeter viel. Een kleine camera kwam niet verder dan een diepte van 73 meter. De put werd een paar weken geleden gegraven nabij een landhuis, dat toebehoort aan een oom van het jongetje. Het was een mislukte zoektocht naar water diep in de grond; het water werd niet gevonden.

Omdat volwassenen niet in het gat passen is de reddingsoperatie zeer gecompliceerd. De voorbije dagen stelden reddingswerkers alles in staat om contact te maken met het jongetje. De put, die niet was gemarkeerd, heeft gladde wanden en is volledig verticaal gegraven.

De hulpverleners moeten zeer zorgvuldig te werk gaan om te voorkomen dat delen instorten. „Zolang er een kans bestaat dat het jongetje leeft zullen we alles op alles zetten om hem te vinden”, stelt de Spaanse guardia civil.