Spaanse politie arresteert 182 toeschouwers van hanengevecht

De organisatoren zouden hebben gesproken over een ‘nationaal kampioenschap’. Hanengevechten zijn in vrijwel heel Spanje verboden.

Een still uit een video die verspreid is door de Spaanse politie.
Een still uit een video die verspreid is door de Spaanse politie. Foto Policia Nacional/AFP

De Spaanse politie heeft afgelopen weekend 182 mensen opgepakt die aanwezig waren bij een hanengevecht in het zuiden van het land, meldt zij maandag. In een boerderij in de buurt van de stad Murcia vond een toernooi plaats, de organisatoren zouden gesproken hebben van een nationaal kampioenschap.

De arrestanten worden verdacht van dierenmishandeling. Agenten vonden tijdens de actie zes dode hanen en 97 hanen die nog in leven waren. De dieren droegen metalen sporen en hadden drugs toegediend gekregen om agressiever te worden. In de boerderij hadden de organisatoren van het ‘kampioenschap’ een soort boksring gebouwd waarin de vogels het tegen elkaar opnamen.

De politie heeft tijdens de actie onder meer beslag gelegd op cannabisplanten en 300.000 euro aan contanten. Het geld zou gebruikt zijn om op de wedstrijden te wedden. Volgens de autoriteiten waren hanenfokkers uit heel Spanje betrokken bij het evenement.

Dierenrechtenorganisaties maken zich in Spanje ook hard tegen stierenvechten. In 2017 werd een Nederlandse activist opgepakt die een gevecht verstoorde.

Toegestaan in twee regio’s

Hanengevechten of ‘peleas de gallos’ zijn in vrijwel heel Spanje verboden – ook in de autonome regio Murcia. Alleen in Andalusië en op de Canarische Eilanden worden de gevechten toegestaan omdat deze daar als “cultureel erfgoed” worden beschouwd. Dierenrechtenorganisaties pleiten al jaren voor een nationaal verbod op de dodelijke gevechten.

Bij gevechten worden twee hanen tegen over elkaar gezet, vaak zijn de dieren onder invloed van drugs en meestal vechten zij tot de dood. In sommige gevallen worden metalen sporen of mesjes aan de poten van de dieren bevestigd.