vanwege naamswijziging ‘Macedonië’‘Macedonië’: Griekse coalitie wankelt

Naamswijziging

De Griekse minister van Defensie Panos Kammenos, ook de leider van de nationalistische coalitiepartij Onafhankelijke Grieken, is zondag opgestapt in verband met de naamkwestie van buurland Macedonië. Daardoor dreigt de Griekse regering te vallen en de voorgenomen naamswijziging van Macedonië niet door te gaan.

Vrijdag stemde het Macedonische parlement in met een grondwetswijziging die naamsverandering mogelijk maakt: het land moet ‘Republiek Noord-Macedonië’ gaan heten. Nu moet het Griekse parlement instemmen met de deal die Griekse en Macedonische overheden in juni met elkaar troffen over de kwestie.

Het akkoord van de twee overheden is omstreden en wekt in beide landen de woede van grote groepen burgers en politici.

Kammenos vindt dat premier Tsipras te veel concessies heeft gedaan. „Het is geen akkoord, het is een capitulatie”, verklaarde Kammenos zondag na een gesprek met Tsipras. Met het vertrek van Kammenos wankelt de coalitie en dreigt Tsipras de meerderheid in het parlement kwijt te raken, omdat Kammenos zei dat hij de zes andere ministers van Onafhankelijke Grieken zou sommeren zich ook terug te trekken uit het kabinet.

De Griekse premier Alexis Tsipras liet zondag weten „zeker te weten” dat hij een meerderheid mee krijgt voor de ratificatie van het verdrag. Hij heeft een vertrouwensstemming aangekondigd. Tsipras denkt dat zijn regering die stemming kan overleven.

De naamsverandering zou een oplossing zijn van het jarenlange conflict tussen de buurlanden over de naam ‘Macedonië’. Griekenland erkent die naam alleen voor een van zijn eigen provincies en lag om die reden jarenlang dwars bij de Macedonische toetreding tot de Europese Unie en de NAVO. (NRC)