Polen

Burgemeester Gdansk neergestoken, gereanimeerd en lang geopereerd

Adamowicz, vlak voor de aanslag.
Adamowicz, vlak voor de aanslag. Foto Reuters

Pawel Adamowicz, de burgemeester van de Poolse havenstad Gdansk, is zondagavond neergestoken tijdens een populair liefdadigheidsevenement. De Poolse televisiezender TVN24 toonde amateurbeelden van de aanslag. Adamowicz stond op een podium toen een man op hem afstormde en hem meermaals stak met een groot mes.

Adamowicz (53) verkeerde na de aanslag in kritieke toestand. Na reanimatie ter plaatse werd hij overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij tijdens een urenlange operatie meerdere bloedtransfusies kreeg. Hoe hij er aan toe is, was maandagochtend nog onduidelijk.

Volgens Poolse media is een verdachte opgepakt. Het gaat om een 27-jarige man met een strafblad wegens roof. Hij sloeg toe tijdens de finale van het evenement, dat duizenden mensen bijwoonden.

Over het motief van de dader is nog geen officiële verklaring naarbuiten gebracht. Op videobeelden is te horen hoe de man schreeuwt dat hij „onschuldig in de gevangenis” heeft gezeten en dat Burgerplatform, de partij van Adamowicz, hem heeft „gemarteld”.

Diverse Poolse politici reageerden zondagavond op de aanval. President Andrzej Duda zei „ondanks politieke verschillen onvoorwaardelijk naast Adamowicz en zijn familie te staan”. Donald Tusk, de Poolse EU-president, riep mensen op te bidden voor Adamowicz’ herstel.

Het evenement is het grootste liefdadigheidsfestijn van Polen, georganiseerd door een progressieve stichting die zich inzet voor betere medische voorzieningen voor kinderen. Niet iedereen staat achter de actie. De huidige conservatieve regering vindt dat deze concurreert met kerkelijke liefdadigheid.

De liberale Adamowicz is sinds 1998 burgemeester van Gdansk, waar hij zich inzet voor homorechten en tolerantie jegens minderheden en migranten. Zijn partij Burgerplatform regeerde tussen 2007 en 2015. Het botst met de conservatieve regeringspartij PiS, die middels omstreden wetswijzigingen meer macht naar zich toetrekt, waardoor de politiek in het land verhardt en volgens critici de rechtsstaat in gevaar wordt gebracht.