Voor het eerst in decennia is er weer een olieverfschets van Rubens ontdekt

Het flink gehavende werk van de Vlaamse barokschilder werd begin 2018 ter onderzoek aangeboden.

De opgedoken olieverfschets
De opgedoken olieverfschets Foto Leendert Jansen

In een kunsthandel in Den Haag is een olieverfschets van Peter Paul Rubens opgedoken. Een Vlaamse particulier benaderde kunsthandel Hoogsteder & Hoogsteder begin 2018 om het werk, De seculiere hiërarchie in aanbidding, te laten onderzoeken. Dat meldt de Volkskrant dinsdag. Het is decennia geleden dat er een olieverfschets van Rubens is aangetroffen. Een tiental Rubens-experts concludeerde dat het om een authentieke olieverfschets gaat.

Het is een schets die als voorbereidende studie diende voor een wandtapijt. Begin zeventiende eeuw maakte Rubens, in opdracht van Isabella van Spanje, een reeks ontwerpen voor een tapijtserie voor het franciscanenklooster van de Descalzas Reales in Madrid. Het werk blijkt dusdanig bewerkt en gehavend dat het geen 5 miljoen euro waard zou zijn, zoals een gave schets. Het is in de negentiende eeuw van paneel op doek overgezet – wat inhoudt dat het hout wordt weggeschaafd en de verf op het doek geplakt. Ook zijn grote delen volledig overgeschilderd.

In de kunstwereld wordt enthousiast gereageerd op de vondst van een nieuw werk van Rubens. Op 30 januari veilt het Koninklijk Huis juist een tekening van hem, Naaktstudie van een jongeman met opgeheven armen. Dat werk zal naar verluidt 2,5 tot 3 miljoen dollar opbrengen.