Gelders slachthuis vervolgd voor rol in paardenvleesaffaire

In totaal zijn zes verdachten gedagvaard voor valsheid in geschrifte in 2014, door te verklaren dat er geen paardenvlees zat verwerkt in een lading rundvlees.

Paardenbiefstuk bij slager Meurs in Den Haag. Het verschil tussen paardenvlees en rundvlees is voor gewone consumenten nauwelijks te zien.
Paardenbiefstuk bij slager Meurs in Den Haag. Het verschil tussen paardenvlees en rundvlees is voor gewone consumenten nauwelijks te zien. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het failliete Dodewaardse slachthuis Van Hattem en zijn voormalig directeur worden vervolgd voor hun rol bij het paardenvleesschandaal van vijf jaar geleden. Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte, omdat ze producten met paardenvlees verkochten als rundvlees. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie maandag.

Ook wordt het bedrijf verdacht van het overtreden van de Wet dieren door te sjoemelen met pakbonnen en vrachtbrieven. Door de vermeende fraude zou niet meer te herleiden zijn geweest van welke dieren het vlees kwam, terwijl dit verplicht is. Daarnaast zou bedrijf ook halalvlees hebben verkocht dat niet volgens de islamitische regels was geslacht. Het OM schat dat met illegale verkoop tweeënhalve ton winst is opgestreken.

Naast Van Hattem en de directeur worden ook een vleeshandelaar uit Doesburg en een vrieshuis in Olst en de leidinggevenden van deze bedrijven aangeklaagd. In totaal zijn er dus daarmee zes verdachten. De strafzaak dient op 28 en 29 januari bij de rechtbank in Den Bosch. De strafeis is nog niet bekend, maar in een vergelijkbare fraudezaak kreeg vleeshandelaar Willy Selten in 2015 2,5 jaar celstraf opgelegd.

690 ton vlees

De slachterij kwam in 2014 in opspraak toen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) paarden-dna aantrof in vier partijen rundvlees. Daarop werd de distributie van 690 ton vlees van Van Hattem preventief geblokkeerd. Later dat jaar ging Van Hattem failliet.

Het bedrijf maakte een doorstart onder de naam Dutch Meat Company. De supermarkten Deka, Deen en Vomar waren onder andere afnemer van het vlees dat door Van Hattem werd verwerkt. Dat Van Hattem nu pas gedagvaard is, heeft te maken met complexiteit van de fraude en de duur van het onderzoek ernaar, laat het OM weten in een reactie aan NRC.