Nieuwe Nederlandse verdachte in beeld voor doodrijden demonstrant België

Een eerdere Nederlandse verdachte werd zondag vrijgelaten. Het is nog onbekend of de nieuwe verdachte al opgepakt is.

Bij de aanrijding stierf een 50-jarige actievoerder.
Bij de aanrijding stierf een 50-jarige actievoerder. Foto Nick Rompelberg/ANP

Opnieuw wordt een Nederlandse chauffeur verdacht van betrokkenheid bij een dodelijk verkeersongeluk in België. Bij een aanrijding werd afgelopen vrijdag een demonstrant in een geel hesje geschept. De 50-jarige man uit Liers stierf ter plekke. Het OM in Luik vermoedt dat de aanrijding opzettelijk was.

Het gaat ditmaal om een chauffeur uit Landgraaf, meldt de Belgische krant Le Soir maandag na een persconferentie van het openbaar ministerie in Luik. Het is onbekend of de man al opgepakt is.

De politie in België kwam de tweede verdachte op het spoor nadat een getuige het kenteken van zijn vrachtwagen doorgaf aan de politie. De getuige deelde ook de identiteit van de bestuurder met justitie, schrijft het parket in Luik in een verklaring. De politie heeft zondagavond het huis van de verdachte bezocht, maar trof hem daar niet aan. Zijn vrachtwagen stond daar wel en wordt “op korte termijn” forensisch onderzocht.

Volgens Le Soir heeft België een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd voor de Limburger, zodat hij na zijn arrestatie uitgeleverd kan worden. Over de identiteit van de man uit Landgraaf is verder niets bekendgemaakt.

Eerder verdachte vrijgelaten

Zondag werd een eerder gearresteerde Nederlandse vrachtwagenchauffeur vrijgelaten. De 56-jarige man uit Dongen was wel ter plaatse, maar had niets met het ongeval te maken en wordt niet langer verdacht. Ook de in beslag genomen truck werd teruggegeven, meldde de politie in Tilburg. De verwarring ontstond doordat de twee Nederlanders in hetzelfde type vrachtwagen reden en kort na het ongeluk in de buurt werden gesignaleerd.

Bij het ongeluk, dat vrijdagavond op de E25 net over de Nederlandse grens bij Eijsden plaatsvond, kwam een 50-jarige demonstrant om het leven. Het slachtoffer uit Liers blokkeerde vrijdagavond met zo’n twintig andere demonstranten in gele hesjes de snelweg richting Maastricht.

Correctie (14/1/2019): in een eerdere versie van dit bericht stond dat de verdachte uit Landgraaf al was opgepakt. Het OM in Luik kan dat nog niet bevestigen. Het bericht is aangepast.