Ex-captain motorclub No Surrender komt vrijdag vrij

Voorman Kuipers krijgt wel een enkelband, mag geen mediaoptredens doen en geen contact zoeken met ex-leden van No Surrender.

Henk Kuipers tijdens een persconferentie over beeldvorming van motorclubs en No Surrender in het bijzonder.
Henk Kuipers tijdens een persconferentie over beeldvorming van motorclubs en No Surrender in het bijzonder. Foto Vincent Jannink/ANP

De voorlopige hechtenis van de voormalig captain van motorclub No Surrender Henk Kuipers is maandag opgeheven tijdens een zitting in Groningen. Vrijdag komen hij en zijn rechterhand, Theo ten V., vrij. Dat meldt persbureau ANP.

De rechtbank in Groningen heeft met de opheffing gehoor gegeven aan een schorsingsverzoek van de verdachten. De oud-captain zei maandag in de pro-formazitting dat hij graag bij zijn gezin wil zijn. Het Openbaar Ministerie pleitte tegen de vrijlating.

Bijzondere voorwaarden

De rechter heeft wel bijzondere voorwaarden gesteld aan de vrijlating van Kuipers en Ten V. Ze krijgen beiden een enkelband, moeten zich melden bij de reclassering en mogen geen contact zoeken met ex-leden van No Surrender. Kuipers mag bovendien niet in de media optreden.

Kuipers heeft zich vorig jaar uitgeschreven als lid van de motorclub, maar zijn zoon is nog wel lid van No Surrender. Met zijn zoon mag Kuipers wel contact hebben, zolang hij hem geen berichten doorgeeft voor andere leden, zei een van de rechters volgens RTV Drenthe. Kuipers bezwoer de rechter dat dat niet zou gebeuren.

Wie is Henk Kuipers? Lees Jan Meeus’ portret van de imposante baas van No Surrender

Kuipers zit sinds 2017 vast op verdenking van onder meer het leiden van een criminele organisatie, afpersing en diefstal met geweld. Theo ten V. zit nog geen jaar in hechtenis. De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de kopstukken van No Surrender staat vooralsnog gepland tussen 17 juni en 11 juli.

No Surrender

In het kader van een groot onderzoek naar criminele activiteiten van No Surrender zijn sinds 2017 meerdere leden van de motorclub opgepakt. Een aantal leden is inmiddels veroordeeld. In oktober is Klaas Otto, de oprichter van No Surrender, veroordeeld tot zes jaar cel voor afpersing, bedreiging en zware mishandeling. Een Tilburgse captain vorig jaar januari 3,5 jaar cel opgelegd wegens drugshandel.