Aanval Koerden

Trump bedreigt Turkije met ‘economische verwoesting’

De Amerikaanse president Trump dreigt NAVO-partner Turkije met „economische verwoesting” als het de Koerden in Noord-Syrië aanvalt, twitterde hij zondag. Turkije verwelkomde aanvankelijk de aangekondigde terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië, waardoor de positie van de Koerden in Syrië kan verzwakken. Nu de VS, na veel kritiek, de terugtocht vertraagd uitvoeren, leidt dat tot spanningen met Ankara. Turkije voelt zich bedreigd door de autonome Koerdische regio in Noord-Syrië. Die ontstond nadat Koerdische milities daar, met steun van de VS, tegen IS vochten. De strijdende Koerden in Noord-Syrië zijn volgens president Erdogan een verlengstuk van afscheidingsbeweging PKK. Trump verklaarde dat de strijd tegen IS ook door de VS zou worden voortgezet, vanuit de lucht. (NRC)