Van der Poel en Brand prolongeren titels op NK veldrijden

Het NK veldrijden werd vooraf bestempeld als een wereldkampioenschap, door de vele wereldtoppers aan de start.

Van der Poel na zijn overwinning op het NK.
Van der Poel na zijn overwinning op het NK. Foto Bas Czerwinski/ANP

Mathieu van der Poel heeft zondag zijn nationale titel in het veldrijden verlengd. De renner van Beobank-Corendon wist al vanaf het begin van de wedstrijd de leiding te nemen en soleerde zonder al te veel problemen naar zijn vijfde Nederlandse titel. Lars van der Haar van het Belgische Team Telenet Fidea Lions gaat met zilver naar huis. Hij versloeg op het nippertje zijn ploegmaat Corné van Kessel.

Van der Poel is deze winter onstuitbaar in het veldrijden. Hij heeft al dik twintig overwinningen op zak. De wereldtitel is zijn grote doel van dit jaar. Hij wil begin februari in het Deense Bogense de Belg Wout van Aert onttronen.

Ook Lucinda Brand wint

Ook Lucinda Brand heeft haar Nederlandse titel veldrijden zondag geprolongeerd. Ze sloeg in de slotfase van het kampioenschap in Huijbergen een gaatje met zesvoudig kampioene Marianne Vos en hield stand tot aan de finish. Voor Vos resteerde het zilver. Maud Kaptheijns behaalde het brons.

Op het Brabantse parcours was ze vanaf de start alert voorin te vinden. Denise Betsema maakte het tempo in de eerste ronden, maar de Texelse hield het niet vol en zakte terug naar de vierde plaats. Met nog twee ronden te gaan zette Brand aan en de Rotterdamse reed geleidelijk weg van Vos en Kaptheijns.

De 29-jarige Brand is deze winter in uitstekende vorm. De renster van Team Sunweb won onder meer al twee wedstrijden om de wereldbeker. (ANP)