Grootschalige politieactie Ruhrgebied tegen ‘criminele families’

Bij de actie zijn 1.300 agenten ingezet. De politie heeft onder meer beslag gelegd op narcotica, geld en illegale sigaretten.

Archiefbeeld van een andere politie-actie in Duitsland.
Archiefbeeld van een andere politie-actie in Duitsland. Foto Paul Zinken/AP

In het Duitse Ruhrgebied zijn zaterdagavond zeker 1.300 politieagenten betrokken geweest bij een grootschalige actie tegen families die zich schuldig zouden maken aan witwassen, belastingontduiking en illegale arbeid. Dat schrijft de Duitse krant Die Welt zondag. Onder meer in Dortmund, Essen en Duisburg zijn invallen gedaan.

De politie legde beslag op verschillende partijen drugs, honderden kilo’s illegale tabak en duizenden euro’s cash. De agenten doorzochten meer dan honderd cafés, shisha-bars, gokkantoren en discotheken. In totaal zijn veertien mensen opgepakt, één van de arrestanten droeg 9.000 euro cash bij zich.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen gaat het om de grootste politieactie tegen “clan-criminaliteit” in de geschiedenis van de deelstaat. De autoriteiten verdenken verschillende families in het Rurhgebied ervan zich bezig te houden met “serieuze misdaden”. In totaal zijn meer dan honderd officiële aanklachten opgemaakt, onder meer voor wapenbezit en drugshandel.

Op sociale media zijn beelden te zien van de politie-actie.

Twitter avatar Kri_Fri Kristian Frigelj Razzia in einer Disko in Essen. https://t.co/b1XAsLVnkW

Het is niet de eerste keer dat de Duitse politie optreedt tegen bendes in het gebied, aldus Die Welt. In december vorig jaar werden negentig aanhoudingen verricht bij grootschalige invallen gericht op de ‘ndrangheta, de Calabrese maffia. De Duitse autoriteiten verdenken de maffialeden van cocaïnehandel en witwassen.