Regeringscrisis dreigt in Griekenland vanwege ‘Macedonië’

Premier Alexis Tsipras dreigt de meerderheid in het parlement te verliezen nadat zijn minister van Defensie zondag is opgestapt.

Panos Kammenos kondigde zondag zijn vertrek als minister van Defensie aan.
Panos Kammenos kondigde zondag zijn vertrek als minister van Defensie aan. Foto Yorgos Karahalis/AP

De Griekse minister van Defensie Panos Kammenos, ook de leider van de nationalistische coalitiepartij Onafhankelijke Grieken, is zondag opgestapt vanwege de naamkwestie van buurland Macedonië. Daardoor dreigt de voorgenomen naamswijziging van Macedonië naar ‘Republiek Noord-Macedonië’ niet door te gaan.

Vrijdag stemde het Macedonische parlement in met een grondwetswijziging die naamsverandering mogelijk maakt: het land moet ‘Republiek Noord-Macedonië’ gaan heten. Nu moet het Griekse parlement instemmen met de deal die Griekse en Macedonische overheden in juni met elkaar troffen over de kwestie. Het akkoord van de twee overheden is omstreden en wekt in beide landen de woede van grote groepen burgers en politici.

Kammanos vindt dat premier Tsipras te veel concessies heeft gedaan. “Het is geen akkoord, het is een capitulatie”, zo zei Kammanos zondag tijdens een persconferentie na een gesprek met Tsipras. Met het vertrek van Kammenos wankelt de coalitie en dreigt minister-president Tsipras de meerderheid in het parlement kwijt te raken. Kammenos zei dat hij de zes andere ministers van Onafhankelijke Grieken zou sommeren zich ook terug te trekken uit het kabinet.

De Griekse premier Alexis Tsipras liet zondag weten “zeker te weten” dat hij wel een meerderheid meekrijgt voor de ratificatie van het verdrag. Hij heeft een vertrouwensstemming aangekondigd. Tsipras denkt dat zijn regering de vertrouwensstemming kan weerstaan.

Macedoniërs brachten in september in een referendum hun stem uit over de naamswijziging

‘Macedonië’: jarenlang conflict

De naamsverandering zou een oplossing zijn van het conflict tussen de buurlanden over de naam ‘Macedonië’. Griekenland erkent die naam alleen voor een van zijn eigen provincies. Het was de reden dat Griekenland jarenlang dwars lag bij de Macedonische toetreding tot de Europese Unie en de NAVO.

Correctie 13 januari 2019: In een eerdere versie van dit bericht werd Alexis Tsipras de president van Griekenland genoemd. Dit klopt niet, hij is de premier. Het is hierboven aangepast.