EK: tiende titel allround voor Sven Kramer

Patrick Roest won het zilver. Op het EK in Collalbo slaagden de Nederlandse sprintsters er niet in het podium te bereiken.

Sven Kramer (rechts) en Patrick Roest rijden de 1.500 meter tijdens het EK allround op de buitenbaan in Collalbo.
Sven Kramer (rechts) en Patrick Roest rijden de 1.500 meter tijdens het EK allround op de buitenbaan in Collalbo. Foto Soenar Chamid/ANP

Sven Kramer heeft zondag zijn tiende Europese kampioenschap allround gewonnen. Hij moest het daarvoor in de laatste afstand direct opnemen tegen concurrent Patrick Roest.

Kramer won de wedstrijden op de 5000 en 1.500 meter. Roest wist wel de laatste wedstrijd op de 10.000 meter te winnen. De jongere ploeggenoot uit Team Jumbo-Visma won zilver in het eindklassement, met een totale tijd van 150.199. Europees kampioen Kramer, die zijn eerste allround won in 2007 op dezelfde baan in het Italiaanse Collalbo, had een eindtijd van 150.103.

Het brons was voor de Noor Sverre Lunde Pedersen, met een tijd van 150.836.

Sprint: Leerdam vierde

De Oostenrijkse Vanessa Herzog is als eerste geëindigd op het Europees Kampioenschap sprint in het Italiaanse Collalbo. Na vier afstanden bleef ze de Russische vrouwen Olga Fatkoelina en Daria Katsjanova voor, die respectievelijk tweede en derde werden. De grootste kanshebber voor een Nederlandse medaille was Jutta Leerdam, zij werd in het eindklassement vierde.

In de afsluitende 1.000 meter kwam de titel voor de Oostenrijkse niet meer in gevaar. De Russin Katsjanova won deze afstand met een tijd van 1:15.22, een wereldrecord op de buitenbaan. Leerdam zette een knappe tweede tijd neer op deze afstand, maar dat bleek niet genoeg voor een medaille in het algemeen klassement. Herzog heeft haar titel vooral te danken aan haar ijzersterke prestaties op de tweemaal verreden 500 meter.

De andere Nederlandse deelneemsters, Sanneke de Neeling en Letitia de Jong, werden vijfde en zesde in het algemeen klassement. De 23-jarige Herzog is de opvolger van de inmiddels gestopte Karolina Erbanova, de Tsjechische werd twee jaar geleden de eerste Europese sprintkampioene.