Burgemeester Gdansk neergestoken tijdens liefdadigheidsevenement

De burgemeester stond op een podium toen een man op hem afstormde en hem meermaals neerstak.

Burgemeester Adamowicz spreekt het publiek toe kort voor de aanval.
Burgemeester Adamowicz spreekt het publiek toe kort voor de aanval. Foto Agencja Gazeta/Reuters

Pawel Adamowicz, de burgemeester van de Poolse stad Gdansk, is zondagavond neergestoken tijdens een liefdadigheidsevenement, meldt de Poolse televisiezender TVN24. Volgens de zender is een verdachte opgepakt. Het gaat om een 27-jarige man met een strafblad. Bij het evenement waren honderden mensen aanwezig.

De 53-jarige Adamowicz verkeert volgens de minister van Binnenlandse Zaken Joachim Brudzinski in kritieke toestand, hij moest onder meer gereanimeerd worden na het incident. De burgemeester is overgebracht naar een ziekenhuis waar hij wordt behandeld aan zijn verwondingen.

‘Onschuldig in gevangenis’

Adamowicz stond op een podium toen een man op hem afstormde en hem meermaals neerstak met een mes, vermoedelijk in zijn buik of borst. Over het motief van de dader is officieel nog niets bekendgemaakt, maar op videobeelden is te horen hoe de man schreeuwt dat hij “onschuldig in de gevangenis” heeft gezeten en dat Burgerplatform, de partij van Adamowicz, hem heeft “gemarteld”.

Verschillende Poolse politici hebben gereageerd op de aanval. Andrzej Duda, de president van Polen, zegt “ondanks politieke verschillen onvoorwaardelijk naast Adamowicz en zijn familie te staan”. EU-president Donald Tusk roept mensen op te bidden voor het herstel van de burgemeester.

Twitter avatar donaldtusk Donald Tusk Módlmy się wszyscy za Prezydenta Adamowicza. Pawle, jesteśmy z Tobą.

Spanningen

De laatste jaren zijn de spanningen in het midden-Europese land hoog opgelopen, sinds de conservatieve regering van president Duda middels omstreden wetswijzigingen meer macht naar zich toe probeert te trekken. Critici vrezen dat de rechtsstaat in gevaar komt.

Het liefdadigheidsevenement was georganiseerd door een progressieve stichting die zich inzet voor betere medische hulp in Polen. Niet iedereen staat achter de jaarlijkse inzamelingsactie. De huidige conservatieve regering vindt dat het feest te veel concurreert met kerkelijke liefdadigheid.

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso Liberale burgemeester Gdansk neergestoken tijdens ‘Grote orkest van de Kersthulp’, jaarlijkse en al jaren meest populaire inzamelingsactie van Polen. Huidige conservatieve regering altijd heel negatief over dit feest, omdat het teveel concurreert met kerkelijke liefdadigheid.

De liberale Adamowicz is sinds 1998 de burgemeester van Gdansk. Zijn partij Burgerplatform regeerde tussen 2007 en 2015. Adamowicz zet zich in Gdansk onder meer in voor LHBT-rechten en tolerantie jegens minderheden.