Soedan: dodental protesten opgelopen tot 24

Volgens Amnesty International zijn er in de afgelopen drie weken zeker 40 mensen om het leven gekomen, ook raakten meer dan duizend demonstranten gewond.

Demonstranten in de Soedanese hoofdstad Khartoum. In het Afrikaanse land wordt al meer dan drie week gedemonstreerd tegen het beleid van dictator Omar al-Bashri.
Demonstranten in de Soedanese hoofdstad Khartoum. In het Afrikaanse land wordt al meer dan drie week gedemonstreerd tegen het beleid van dictator Omar al-Bashri. Foto Mohamed Nureldin Abdallah/ Reuters

Bij de al meer dan drie weken durende protesten in Soedan zijn 24 mensen om het leven gekomen. Dat zegt een speciaal onderzoeksteam van de Soedanese overheid, meldt persbureau Reuters.

Amnesty International houdt een veel hoger dodental aan. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn er zeker 40 doden gevallen en meer dan duizend mensen gewond geraakt tijdens de demonstraties.

Afgelopen donderdag vielen Soedanese veiligheidstroepen zelfs een ziekenhuis binnen in een buitenwijk van hoofdstad Khartoum, waar gewonde demonstranten werden behandeld. De militairen vuurden, zo melden getuigen aan Amnesty, meerdere kogels af en schoten traangasgranaten naar binnen.

Lees ook vier vragen over de protesten in Soedan: Voedseltekorten dreigen regime van Soedan te nekken

Afhankelijk van Saoedi-Arabië

De protesten begonnen half december als gevolg van de verhoging van de broodprijs en breidde zich al snel uit naar algemene onvrede over het beleid van president Omar al-Bashir.

De politieke kliek rond de dictator, sinds 1989 aan de macht, leeft in grote weelde terwijl een groot deel van inwoners van het Afrikaanse land amper kan rondkomen. De inflatie bedraagt ongeveer 70 procent. Veel Soedanezen zijn afhankelijk van gesubsideerde producten als brood en benzine. De economie van Soedan werd hard geraakt toen het zuiden van het land zich in 2011 afscheidde na een jarenlange oorlog. Daarmee verloor het land driekwart van zijn olieproductie.

In mei ontstond er een groot benzinetekort in Soedan waarna Saoedi-Arabië met een miljardenlening bondgenoot Al-Bashir te hulp schoot.