Schulting wint goud op 1.500, Van Ruijven brons op 500 meter

Suzanne Schulting heeft haar eerste individuele Europese titel gewonnen. Op de 500 meter kwam Schulting ten val. Ze staat in het klassement nog wel eerste.

Suzanne Schulting heeft haar eerste individuele gouden titel gewonnen op een Europees Kampioenschap.
Suzanne Schulting heeft haar eerste individuele gouden titel gewonnen op een Europees Kampioenschap. Foto Vincent Jannink/ANP

Suzanne Schulting heeft zaterdag met overmacht de Europese titel gewonnen op de 1.500 meter op het EK shorttrack in Dordrecht. Anderhalf rondje voor de streep lag
de 21-jarige shorttrackster nog op de derde plaats. Ze zag een gaatje bij haar concurrenten en ging knap binnendoor. De Britse Elise Christie pakte de zilveren medaille, de Russin Sofia Prosvirnova brons. Het is de eerste individuele Europese gouden titel voor Schulting. Ze won in 2016 met de Nederlandse vrouwen al wel een Europese titel op de 3.000 meter aflossing.

Lees ook dit interview met Suzanne Schulting: ‘Ik wil laten zien: dit goud was geen toevalstreffer’

Op de 500 meter reden de Nederlandse shorttrackers Schulting en Lara van Ruijven elkaar in de wielen. Ze lagen op koers voor de eerste posities, toen ze elkaar aantikten. Schulting kwam ten val en Van Ruijven pakte slechts de bronzen medaille. De Poolse Natalia Maliszewska profiteerde en veroverde de Europese titel. Het zilver was voor de Italiaanse Martina Valcepina.

In het algemeen klassement staat Schulting nog wel op de eerste plaats met 42 punten. Maliszewska volgt met 34 en de Brit Christie staat derde, samen met Valcepina (21 punten). Van Ruijven staat zesde met 13 punten.

Overwinning opgedragen aan Knegt

De flamboyante Schulting werd eind vorig jaar uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar. Tot verrassing van iedereen won het grote talent van het Nederlandse shorttrack een gouden medaille op de 1.000 meter op de Winterspelen in Pyeongchang, Zuid-Korea. Het was de eerste Nederlandse olympische shorttracktitel in de geschiedenis.

Schulting droeg haar EK-titel in Dordrecht op aan de onfortuinlijk Sjinkie Knegt. De topman van het Nederlandse shorttrack ligt met brandwonden over zijn hele lichaam in het ziekenhuis. Zijn kleding en baard vatte vlam toen hij donderdagochtend een houtkachel wilde aansteken. Vooral zijn linkerbeen is ernstig gewond. Hij moet nog zeker twee of drie weken in het ziekenhuis blijven.

Lees ook: Het draait in Dordrecht om Sjinkie, ook al is hij er niet bij