Nederlander opgepakt wegens doodrijden ‘geel hesje’ België

De 56-jarige verdachte is opgepakt in de regio Tilburg. Vrijdagavond kwam een demonstrant om het leven toen een vrachtwagen door een snelwegblokkade heenreed op de Belgische snelweg E25.

Bij de snelwegblokkade vlak over de grens in België kwam een 50-jarige demonstrant uit Liers om het leven.
Bij de snelwegblokkade vlak over de grens in België kwam een 50-jarige demonstrant uit Liers om het leven. Foto Nick Rompelberg/ANP

Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur is zaterdagavond gearresteerd op verdenking van het doodrijden van een demonstrant in een geel hesje, vrijdagavond bij een snelwegblokkade op de Belgische snelweg E25. De 56-jarige verdachte uit het Brabantse Dongen is opgepakt in de regio Tilburg. Dat bevestigt het parket van Luik aan de Belgische nieuwszender VRT NWS. België heeft gevraagd om uitlevering van de man.

Via een getuige zou het kenteken bij het Belgisch parket terecht zijn gekomen. Daarop kon de politie achterhalen aan welk bedrijf de vrachtwagen toebehoort. Eerder op de avond was tegen de vrachtwagenchauffeur een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd, meldden Belgische media.

De demonstrant kwam vrijdagavond om het leven toen een vrachtwagen ter hoogte van Visé, dicht bij de Nederlandse grensregio Eijsden, door de blokkade heen reed. De chauffeur wordt verdacht van “opzettelijk slagen en verwondingen met de dood tot gevolg”. Eerder ging de Belgische politie nog uit van een ongeval.

De politie kwam de verdachte op het spoor door een getuige die het kenteken van de vrachtwagen had opgeschreven. De vrachtwagen is vrijdagnacht teruggevonden op een parkeerplaats in de buurt van Tilburg. Een woordvoerder van het parket in Luik zegt dat het desbetreffende bedrijf de naam van de chauffeur heeft gegeven.

Actievoerder uit Liers

Het slachtoffer was een 50-jarige actievoerder uit het Luikse Liers. De man overleed ter plaatse. Bij de blokkade van de snelweg naar Maastricht waren ongeveer twintig demonstranten met gele hesjes betrokken.

Volgens de Belgische nieuwssite Sudinfo stopte de vrachtwagen noodgedwongen bij een blokkade van houten pallets en autobanden. De demonstrant Roger Borlez en een vriend liepen naar de Nederlandse chauffeur toe, waarna Borlez een zijraampje van de vrachtwagen kapot sloeg. Daarop gaf de chauffeur gas en reed op de 50-jarige actievoerder in. Zijn vriend kon net op tijd wegspringen. De vrouw van Borlez zou getuige zijn geweest van het incident.