Militairen VS vertrekken van de basis in Syrië

Terugtrekking

De Verenigde Staten zijn begonnen met het terugtrekken van de troepen uit Syrië. Dat heeft een woordvoerder van de krijgsmacht bevestigd. In de afgelopen dagen bestond er enige onduidelijkheid over de terugtrekking van het Amerikaanse leger.

De woordvoerder gaf uit veiligheidsoverwegingen geen details over hoe snel de militairen het gebied zullen verlaten. Ook zei hij niet welke eenheden en locaties het betreft, aldus persbureau AP. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vertrokken de eerste militairen op donderdagavond van de basis in Al-Rmelan in de noordoostelijke provincie Al-Hasakah.

President Trump kondigde op 19 december aan het Amerikaanse leger in Noord-Syrië binnen een paar weken terug te willen trekken. Dat leidde tot brede internationale kritiek. De vrees bestaat voor een Turks offensief in het gebied omdat dit land de Syrisch-Koerdische YPG beschouwt als een terroristische organisatie die gelinkt is aan de Turks-Koerdische PKK.

Vorige week zondag zei de Amerikaanse naitonale veiligheidsadviseur John Bolton nog dat de troepen het noordoosten van Syrië pas zouden verlaten als IS volledig is ontmanteld en er garanties zijn dat Turkije de Syrisch-Koerdische militie niet aanvalt.

Trumps minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo verdedigde de terugtrekking donderdag tijdens een bezoek aan een universiteit in de Egyptische hoofdstad Kairo. Ook benadrukte hij het belang van de aanwezigheid van Amerikaanse troepen voor de veiligheid van de Koerden in het gebied. „We houden ons aan de missie om Islamitische Staat en de radicale islam volledig te ontmantelen. […] We blijven samenwerken met onze bondgenoten in de coalitie, ook in Libië en Jemen.”