Discovery komt naar Amsterdam vanwege Brexit

Discovery Channel, bekend van onder meer de jaarlijkse Shark Week, vraagt Europese uitzendlicenties aan in Nederland.
Discovery Channel, bekend van onder meer de jaarlijkse Shark Week, vraagt Europese uitzendlicenties aan in Nederland. Foto Discovery Channel

Het grote Amerikaanse mediaconcern Discovery verplaatst een belangrijk deel van zijn Europese activiteiten van Londen naar Amsterdam. Vanwege de Brexit dreigde Discovery de wettelijke toestemming te verliezen om vanuit Londen televisiezenders voor een groot aantal Europese landen te exploiteren.

Het bedrijf achter zenders als Discovery Channel, TLC, Animal Planet en Eurosport gaat in Nederland uitzendlicenties aanvragen voor ongeveer vijftig tv-zenders. De medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de programmering verhuizen naar Amsterdam, maar om hoeveel mensen het gaat is nog niet bekend.

Discovery houdt een kantoor in Londen voor de Britse markt. In het Verenigd Koninkrijk werken circa 1.300 mensen voor Discovery.

Naast Amsterdam waren volgens Engelstalige media ook Parijs en Warschau in beeld voor het nieuwe Europese hoofdkantoor. In Parijs zit het hoofdkantoor van Eurosport, dat onder meer de uitzendrechten bezit van de Olympische Spelen. Europees directeur Kaisa Kieli van Discovery komt uit Polen.

In een persverklaring bedankt JB Perrette, topman van Discovery International, de Nederlandse regering en toezichthouders voor de hulp bij de verhuizing. Discovery is sinds 1989 in Nederland gevestigd. Toen begon het bedrijf zijn eerste tv-zender Discovery Channel.