Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Hans Teeuwen mag dan op YouTube een banaan pijpen en de draak steken met homoseksuelen die niet verder kunnen leven „zonder de goedkeuring van Kees van der Staaij”, in onze inbox voelt – op een auteur na – niemand de behoefte tot relativering van de Nashville-verklaring.

Van de negenenzestig (!) brievenschrijvers namen slechts zes het op voor ondertekenaar Van der Staaij. Vijf verdedigen het recht op meningsuiting. Een zesde, Ralph Posset, verklaart met zijn hand op de Bijbel dat hij een dementerend en praktiserend homoseksueel familielid liever in de handen van de SGP-leider legt dan in de „tot bloedens toe, gebalde vuisten van zijn politieke tegenstanders”. Geert Smit uit Noordwijkerhout leest in het hoofdartikel „een ongekende hetze”.

Verder zijn de brieven een illustratie van wat Maxim Februari in zijn veelgelezen column (Sekse, niet seks is het echte thema van ‘Nashville’, 7/1) schreef: vrijwel alle kritiek richt zich op de uitspraken over seks en homoseksualiteit. „Het hoofdthema, de geslachtsaanpassing, ligt veilig onder het tapijt.” De grote commotie die is ontstaan suggereert volgens hem dat de rest van de samenleving helemaal ontspannen en oké is inzake sekse en de medische ingrepen op dat vlak. Uit eigen ervaring concludeert hij dat dat helemaal niet zo is.

Zijn column kreeg opvallend lieve, persoonlijke reacties. „Mensen zoals hij hebben we nodig om ons te realiseren dat een dialoog met open mind nodig is”, schrijft Adriaan Voorhoeve.

Mies van Suijlekom voelt altijd „zielsverwantschap” als ze zijn columns leest. Na afloop denkt ze vaak: „Nou horen ze het ook eens van een onverdacht en hooggeprezen persoon. En dan nog met die fijngevoelige, relativerende humor. Zo, dat wilde ik al lang eens zeggen.”