Vier doden door gaslek-explosie Parijs

Bij de ontploffing, die tot op honderden meters te voelen was, vielen ook 47 gewonden. Twee dodelijke slachtoffers zijn brandweermannen, de andere een Spaanse toeriste.

Brandweerlieden blussen de brand die uitbrak in het negende arrondissement van Parijs na waarschijnlijk een gasexplosie.
Brandweerlieden blussen de brand die uitbrak in het negende arrondissement van Parijs na waarschijnlijk een gasexplosie. Foto Thomas Samson/AFP

Bij een zware explosie in een bakkerij in het negende arrondissement van Parijs zijn zaterdag twee brandweermannen en twee vrouwen om het leven gekomen. Ook zijn er 47 mensen gewond geraakt, van wie tien ernstig. Dat meldt de Franse openbare aanklager aan persbureau AP. De vierde dode, een jonge vrouw, werd zondag onder het puin gevonden.

Nog eens tien mensen verkeren in kritieke toestand. De explosie ontstond vrijwel zeker door een gaslek, op het moment dat de brandweer in het pand onderzoek aan het doen was naar dat lek. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Joseph Borrell schrijft op Twitter dat hij “diepbedroefd” is door het nieuws over de doden in Parijs, onder wie een Spaanse vrouw.

Volgens de Spaanse krant Le Pais gaat het om een touriste die in een hotel verbleef vlak bij de bakkerij waar de explosie plaatsvond. Op foto’s die onmiddellijk op sociale media verschenen, is een grote chaos te zien. De pui van een pand is volledig weggeblazen en de volledige begane grond van het pand aan de Rue Trevise is verwoest.

 

Minister, premier en burgemeester bezoeken plek van explosie

De explosie was honderden meters verder nog te voelen, bericht Reuters. Minister Castaner, die zaterdag de plek van de ontploffing bezocht, betuigde zijn medeleven met de slachtoffers op Twitter.

Twitter avatar CCastaner Christophe Castaner Rue de Trévise, aux côtés du Premier ministre, du procureur de Paris, du @prefpolice et de la Maire de la capitale.
Plus de 200 @PompiersParis sont engagés dans les opérations de secours.
Le bilan s’annonce lourd.
Mes premières pensées vont aux blessés et leurs proches. https://t.co/bg8n5bCpi8

Ook premier Edouard Philippe en de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, bezochten de plek van de explosie.

De ontploffing vond plaats terwijl mensen op straat langsliepen en brandweermannen binnen in het gebouw waren. Volgens Castaner is de brandweer nog bezig met blussen, maar is er geen risico op nog een explosie.