EK Schaatsen

Nuis gediskwalificeerd na aantikken blokje in bocht

Schaatser Kjeld Nuis is op de eerste dag van de EK sprint in het Italiaanse Collalbo gediskwalificeerd. De tweevoudig olympisch kampioen raakte vrijdag halverwege de eerste bocht van de 1.000 meter een blokje van de baanmarkering. Met een winnende tijd van 1.08,38 bleef hij aanvankelijk Kai Verbij (1.08,97) ruim voor en zou hij aan de leiding hebben gestaan in het tussenklassement. Maar na bestudering van de televisiebeelden besloot de scheidsrechter tot diskwalificatie. Nuis protesteerde hevig. „Ik heb geen centimeter afgesneden”, klonk in een microfoon van de NOS. Na de diskwalificatie van Nuis staat regerend kampioen Verbij eerste in het tussenklassement, voor de Noren Håvard Lorentzen en Henrik Rukke. Bij de EK allround voor vrouwen leidt Antoinette de Jong, die op de eerste dag de 500 meter en drie kilometer won. Titelverdedigster Ireen Wüst staat vierde. (NRC)