Verbij prolongeert Europese titel op sprint

Eerder op de dag werd Antoinette de Jong voor het eerst Europees kampioen allround. Bij de mannen heeft Patrick Roest na twee afstanden een nipte voorsprong op Sven Kramer.

Kai Verbij na zijn rit op de tweede 500 meter tijdens het EK sprint.
Kai Verbij na zijn rit op de tweede 500 meter tijdens het EK sprint. Foto Soenar Chamid/ANP

Kai Verbij heeft in Collalbo zijn Europese titel op de sprintvierkamp geprolongeerd. De eindzege kwam voor de 24-jarige schaatser van Team Reggeborgh op de vierde en laatste afstand niet meer in gevaar. Hij reed op de 1.000 meter met 1.08,88 de tweede tijd.

Door zijn eerdere drie overwinningen werd Verbij de verdiende Europese kampioen. In het eindklassement pakte de Noor Havard Lorentzen zilver en zijn landgenoot Henrik Rukke brons. Tegen de NOS zei hij zei hij voor de winst “heeft gestreden”.

Allround

Eerder op zaterdag heeft Antoinette de Jong voor het eerst de Europese titel allround veroverd. De Tsjechische Martina Sablikova werd tweede en Francesca Lollobrigida derde.De Jong won de eerste drie afstanden in Collalbo. Daardoor kon ze met een marge van ruim 12 seconden op nummer twee Francesca Lollobrigida uit Italië aan de 5000 meter beginnen. Deze reed ze met een tijd van 7.13,73, waarmee ze als tweede eindigde. Dit was was ruim voldoende voor de glorieuze winst. Met de winst heeft ze bovendien een ticket voor het WK allround begin maart in Calgary verdiend.

De Jong won bij de voorgaande EK’s allround twee keer brons. Ze behaalde op de Italiaanse buitenbaan haar eerste grote titel op het individuele vlak.

Voor het eerst in twaalf jaar ging de titel niet naar Ireen Wüst of Martina Sablikova. Titelverdediger Wüst greep net naast het podium. Ze eindigde als vierde. Wüst woonde woensdag nog de uitvaart bij van oud-schaatsster en goede vriendin Paulien van Deutekom, die anderhalve week geleden op 37-jarige leeftijd overleed aan kanker. Na afloop noemde ze het EK tegen de NOS haar “zwaarste toernooi ooit”. Eerder zei ze al tegen ANP dat “presteren met een lichaam vol verdriet” onmogelijk is.

Mannen EK allround

Sven Kramer heeft zaterdagmiddag op het EK allround in Callobo de 5 kilometer gewonnen in 6.17,66. De titelhouder moet na twee afstanden nog wel nipt zijn teamgenoot Patrick Roest voor laten gaan in het klassement. Het verschil tussen de twee titelkandidaten is 0,13 seconde.

Twitter avatar ISU_Speed ISU Speed Skating #EuroSpeed Sven Kramer (NED) wins 5000m while Patrick Roest (NED) takes lead after first day of men’s Allround tournament #SpeedSkating
Results and ranking: https://t.co/iKtXv4o7CU https://t.co/OsQC8ocSoN

Roest werd zaterdagochtend vierde op de 500 meter (36,59) en eindigde op de 5.000 meter als tweede in 6.18,21. Kramer eindigde verdienstelijk als zesde op de kortste afstand in 36,69. Sverre Lunde Pedersen staat voorlopig derde op 0,20 seconde op Roest. De Noor werd zowel op de 500 als de 5.000 meter derde. Op zondag rijden de mannen de 1.500 meter en de 10 kilometer.