Ze stonden ‘te popelen’ om een aanslag te plegen

Terreurverdachten Het OM stelt dat met hulp van infiltratie een aanslag is voorkomen. De verdachten zeggen te zijn ‘gepusht’ door de undercoveragent.

De politie valt een portiekwoning in Vlaardingen binnen, eind september 2018, waar een van de verdachten woonde.
De politie valt een portiekwoning in Vlaardingen binnen, eind september 2018, waar een van de verdachten woonde. Foto Robin Utrecht

Van het leveren van kunstmest tot een wapentraining in een vakantiehuisje: de politie is met een zeer vergaande infiltratieactie een Arnhemse terreurcel binnengedrongen. Het Openbaar Ministerie (OM) gaf donderdag tijdens de regiezitting meer details over de zaak tegen zes mannen die eind september 2018 werden aangehouden.

De in Irak geboren Hardi N. (34) wordt door het OM gezien als leider van de groep. Hij werd benaderd door een politie-infiltrant, die zich voordeed als wapenleverancier. Het kwam tot een ontmoeting waarin N. zou hebben gezegd met een groep een aanslag te willen plegen, met behulp van bomvesten en automatische geweren.

‘Hij stond te popelen’

„Hij zei dat hij stond te popelen om iets te ondernemen en dat hij al erg lang heeft gewacht”, citeerde de officier van justitie uit het verslag van de infiltrant. N. deed ook „zeer specifieke bestellingen” bij de agent, behalve vesten en geweren wilde N. granaten en een autobom hebben, om die te laten ontploffen op een niet nader genoemd festival.

De politie leverde honderd kilo kunstmest aan N. af in een geparkeerde auto bij de MediaMarkt in Breda. Vervolgens werd de infiltrant op 18 september, op eigen verzoek, voorgesteld aan de rest van de groep in een park. Een „cruciale ontmoeting” volgens het OM, omdat ze daar als groep over de aanslag zouden hebben gesproken. Nadat de infiltrant hun wapens leverde in een vakantiehuisje in Weert, werd de groep meteen aangehouden. Een verdachte probeerde bij zijn aanhouding te schieten op de politie, maar kwam er toen achter dat het wapen onklaar was gemaakt.

Volgens het OM was de wapenlevering nodig om het vertrouwen van de verdachten te winnen: een undercoveragent zou normaal gesproken nooit wapens overhandigen. De officier benadrukte dat de infiltrant zelf nooit plannen heeft geopperd voor een aanslag, maar dat dit vanuit de verdachten zelf kwam. „Van uitlokking is in deze zaak geen sprake geweest; in de verste verte niet.”

De verdediging stelt echter dat de verdachten werden „gepusht” door de undercoveragent. Zij zagen hem zelfs als hun „opdrachtgever”, komt naar voren uit afgeluisterde gesprekken. „Zonder het optreden van de politie zouden deze feiten niet gepleegd zijn”, zei advocaat Serge Weening, die Hardi N. bijstaat. Hij wees erop dat de officier van justitie de verdachten verwijt wapens voorhanden te hebben gehad. „Maar de officier was zelf leverancier van die wapens.” Ook kwam de infiltrant „ongevraagd met het idee om die jongens te trainen.”

Einddossier niet klaar

Het OM stelt dat dankzij de infiltratieactie Nederland een aanslag bespaard is gebleven. „Hoe anders zou dit geweest zijn als de verdachten door een ánder geholpen zouden zijn”, zei de officier. „Dan hadden we waarschijnlijk wel te maken gehad met een aanslag waar vele doden te betreuren zouden zijn.”

Het OM heeft het einddossier nog niet klaar; ook zal de politie-infiltrant nog worden gehoord door de verdediging. De verdediging vroeg of de verdachten het verloop van hun zaak in vrijheid mogen afwachten, maar de rechtbank bepaalde dat zij in de cel blijven. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.

Lees een reportage uit de Arnhemse wijk waar enkele verdachten vandaan kwamen: Kom je uit Presikhaaf én heb je een migrantenafkomst, ‘dan sta je 1-0 achter’