Vrouw daagt Nederlandse overheid om frauduleuze adoptie

Dilani Butink werd geboren in Sri Lanka en geadopteerd, maar ontdekte een paar jaar geleden dat haar papieren niet klopten. De Nederlandse overheid zou dit geweten hebben.

Dilani Butink op archiefbeeld.
Dilani Butink op archiefbeeld. Foto: NOS

De 26-jarige Dilani Butink daagt de Nederlandse overheid omdat die meer had moeten doen om illegale adoptiepraktijken uit Sri Lanka tegen te gaan. Dat bevestigt haar advocaat Lisa Komp vrijdag. Het zou voor het eerst zijn dat de Nederlandse overheid wordt gedaagd in een dergelijke zaak.

Met de dagvaarding wil Butink bereiken dat de rechter zich uitspreekt over het handelen van de Nederlandse overheid bij haar adoptie, die volgens haar advocaat onrechtmatig was.

Ook wil ze schadeloos gesteld worden - of dit een financiële vergoeding is, wil advocaat Komp nog niet zeggen. Tot slot wil Butink dat de overheid een DNA-databank opricht voor uit Sri Lanka geadopteerde kinderen. Dit moet het makkelijker maken om biologische ouders op te sporen. Ook de organisatie Kind en Toekomst, die bij de adoptie bemiddelde, zou zijn gedaagd.

Lees ook dit interview met de geadopteerde Amanda Janssen: ‘Ze hebben me verzonnen, puur om een kinderwens te vervullen’

Schimmige adoptiepraktijken

Butink werd geboren in Sri Lanka en in 1992 geadopteerd. Toen ze een paar jaar geleden terugging, ontdekte ze dat haar geboortedocumenten niet klopten. Volgens de procedure zou eerst een jongetje geadopteerd worden, maar toen dat al weg bleek te zijn werd via Butink via een tussenpersoon als vervangend adoptiekind geregeld. Omdat de procedure niet klopte, is het voor Butink niet na te gaan wie haar biologische ouders zijn en onder welke omstandigheden ze is afgestaan.

In Sri Lanka waren in de jaren 80 en 90 veel schimmige adoptiepraktijken. Zo werden kinderen in sommige gevallen weggehaald bij hun ouders, terwijl zij niet waren afgestaan voor adoptie. Volgens Lisa Komp, de advocaat van Butink, wist de Nederlandse overheid dit. “Er waren destijds meerdere signalen dat het helemaal mis was in Sri Lanka. In 1987 stelde de Kinderbescherming in een brief de misstanden in Sri Lanka aan de kaak.”