Thuiskok

Onigiri

Seafood: Salmon Isolated on White Background
Seafood: Salmon Isolated on White Background

Deze heerlijke rijsthapjes zijn het basisvoedsel van mijn geliefde als hij in Tokio is. Ze zijn smakelijk, handzaam en je kunt er uren op teren.

Bestrooi de zalm aan beide kanten met een flinke snuf zeezout en wrijf dit er goed in. Sprenkel dan de sake over de zalm en wrijf beide kanten ermee in. Laat alles vijf uur, of liefst een hele nacht, staan. Verhit de grill voor op middelhoge stand. Dep de zalm droog, omdat er wat vocht uit is vrijgekomen, en gril de vis vijf minuten aan beide kanten. Verdeel de gare zalm met een vork in vlokken. Als de rijst gaar is, voeg je de zalmvlokken toe aan de pan met rijst, samen met het geroosterde sesamzaad en de fijngesneden shiso of bieslook. Roer alles met een vochtige rijstlepel door elkaar, zodat de rijst er niet aan kleeft. Doe een klein snufje zout in je handen. Pak ongeveer 80 gram rijst in je linkerhand en vorm er met je rechterhand een piramide van.

Verpak tijdens het eten elke onigiri in een vel nori. Zowel warm als koud erg lekker.