Rutte zou relschoppers jaarwisseling liefst ‘persoonlijk in elkaar slaan’

Het aantal hulpverleners dat met oud en nieuw slachtoffer werd van geweld, was afgelopen jaarwisseling flink hoger dan een jaar eerder.

Rutte vrijdag op de persconferentie na de eerste ministerraad van 2019.
Rutte vrijdag op de persconferentie na de eerste ministerraad van 2019. Foto Bart Maat/ANP

Premier Mark Rutte zou relschoppers die met Oud en Nieuw hulpverleners bedreigen en mishandelen “het liefst allemaal persoonlijk in elkaar slaan”. Dat heeft de minister-president vrijdag gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie in Den Haag.

Rutte uitte zijn frustratie over het geweld tegen politieagenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel, dat de voorbije oud en nieuw-viering toenam ten opzichte van een jaar eerder. Uit een rapport van de politie blijkt dat 73 hulpverleners te maken kregen met fysiek geweld, terwijl dat er bij de vorige jaarwisseling nog 48 waren.

Volgens de premier is het geweld “volstrekt onacceptabel”:

“Het gaat om een kleine minderheid van elementen die doorgesnoven zijn en onder de alcohol zitten. Mijn handen jeuken soms ook om eigen rechter te gaan spelen.”

De VVD-politicus voegde eraan toe dat eigenrichting ondanks alles nooit geoorloofd is. Eerder op de dag zei ook minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) dat het wangedrag wat hem betreft “gewoon echt niet kan”.

Vuurwerkverbod

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP is niet onder de indruk van Ruttes uitlatingen. “Dit soort bijzondere uitspraken helpen niet. Het probleem wordt er niet kleiner van.” Een vuurwerkverbod zou wel helpen, zegt Van de Kamp volgens persbureau ANP. “Maar dat doet Rutte niet. Dus het zijn slechts woorden, die bovendien over twee dagen alweer vergeten zijn. Geen daden.”

Rutte is inderdaad geen voorstander van een vuurwerkverbod. De premier vindt dat het kabinet de jaarwisseling eerst goed moet analyseren met alle betrokken partijen. “We gaan de komende maanden het gesprek aan met politie en de hulpdiensten over de vraag of meer maatregelen nodig zijn”, aldus Rutte. De Onderzoeksraad voor Veiligheid, regeringspartij ChristenUnie en de gemeenten zijn net als de politie wel voor een verbod op consumentenvuurwerk.

Leider van regeringspartij CDA Sybrand Buma reageerde vrijdag ook op de uitspraken van Rutte. “Als premier van Nederland moet Rutte ervoor zorgen dat politie en hulpverleners worden beschermd”, zei Buma volgens ANP. “En niet de suggestie wekken dat je er zelf op los kunt slaan.”

In heel Nederland werden er met oud en nieuw bijna 9.000 incidenten gemeld bij de autoriteiten, een stijging van 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat liet Grapperhaus vrijdag weten aan de Tweede Kamer. Het ging lang niet altijd om geweld tegen hulpverleners. Zo registreerde het ministerie bijna 1.700 gevallen van (zware) mishandeling of bedreiging – 150 gevallen méér dan een jaar eerder. De hulpdiensten moesten 1.500 keer uitrukken voor branden of ontploffingen, tweehonderd keer vaker dan vorige jaarwisseling. Het aantal vuurwerkincidenten steeg met bijna 500, naar ruim 3.100.