Piloot en navigator van Franse straaljager omgekomen bij crash

De Mirage 2000D stortte woensdagmiddag neer in de Jura in het oosten van Frankrijk, tijdens een laagvliegoefening.

Franse brandweermannen en reddingswerkers in het centrum van de stad Mignovillard, vanwaar op 9 en 10 januari de zoektocht naar de twee vermiste piloten werd opgezet.
Franse brandweermannen en reddingswerkers in het centrum van de stad Mignovillard, vanwaar op 9 en 10 januari de zoektocht naar de twee vermiste piloten werd opgezet. Foto Fabrice Coffrini/AFP

De twee inzittenden van de Franse straaljager die dinsdag neerstortte in het Juragebergte, zijn daarbij omgekomen. Dat heeft het Franse ministerie van Defensie donderdagavond verklaard. Het gaat om de piloot en een navigator.

Zij stegen woensdagochtend met de Mirage 2000D op vanaf de militaire vliegbasis Nancy-Ochey in het noordoostelijke departement Meurthe-et-Moselle. Ze zouden een trainingsvlucht uitvoeren boven het Juragebergte. ’s Middags verloor de basis het contact met de straaljager; die stortte toen neer in het gebied. De piloten werden vermist.

De afgelopen dagen hielpen ruim honderd hulpdiensten en militair personeel met de zoektocht naar de slachtoffers. Dat werk werd bemoeilijkt door de sneeuwval in het berggebied, volgens de lokale krant L’Est Républicain.

Le Progrès schreef dat donderdagavond de “menselijke resten” werden gevonden van de man en vrouw. De Franse luchtmacht heeft een ‘In Memoriam’ voor de twee dertigers - ze hebben respectievelijk 24 en 97 missies gevlogen - gepubliceerd.

De minister van Defensie Florence Parly reist vrijdag af naar de militaire basis. Zij zegt dat “de hele Franse militaire gemeenschap rouwt” om het ongeluk. “Iedere dag riskeren soldaten, mariniers en piloten willens en wetens hun leven en accepteren zij die risico’s, om Frankrijk te verdedigen en de Fransen te beschermen. Dat doen ze in trainingen en tijdens operaties. Dit drama herinnert ons daar op harde wijze aan”, schreef ze op Twitter.

Het gevechtsvliegtuig was niet bewapend. De omstandigheden van de crash moeten nog worden vastgesteld.