Meer dan tachtig arrestaties in matchfixingzaak Spanje

Tennis De Spaanse politie vermoedt dat de verdachten sinds 2017 miljoenen euro’s hebben verdiend met matchfixing in het tennis.

De Spaanse politie heeft 83 mensen aangehouden in een grote matchfixingzaak. Onder hen zijn 28 professionele tennisspelers, één zou afgelopen jaar hebben meegedaan aan de US Open.

Dat heeft het Europese politieagentschap Europol, dat de Spaanse politie bijstond in de zaak, donderdag bekendgemaakt. Elf verdachten zijn onmiddellijk voorgeleid. Ze zouden een criminele organisatie vormen en professionele tenniswedstrijden manipuleren.

Volgens Europol hebben de verdachten onder meer tennisspelers omgekocht zodat zij bepaalde resultaten behaalden tijdens wedstrijden. Ook zouden zij „de identiteiten van duizenden burgers” hebben misbruikt om te wedden op wedstrijden waarvan zij de uitslag vooraf wisten.

Hoe zij dit precies hebben gedaan, is onduidelijk. In totaal zou het volgens Europol gaan om minmaal 97 gefixte partijen op het lagere profniveau van Future- en Challenger-toernooien.

De politie heeft op de dag van de arrestaties ook elf huiszoekingen verricht. Hierbij is 167.000 euro cash in beslag genomen, evenals een vuurwapen, creditcards, vijf dure auto’s en vele documenten die als bewijs kunnen dienen. Ook zijn de bankrekeningen van 42 personen bevroren.

„Onze agenten hebben bewezen dat de groep vanaf 2017 bezig is en dat miljoenen euro’s zijn verdiend met de operatie”, zegt de Spaanse politie in een persverklaring.

Een deel van de groep heeft een Armeense achtergrond, meldt Europol. De enige naam die de Spaanse politie tot nu toe naar buiten brengt, is die van Marc Fornell Mestres. De 36-jarige Spanjaard wordt er van beschuldigd de link te zijn tussen de tennissers en de groep met Armeense achtergrond die hen omkocht. Fornell Mestres behaalde in 2007 zijn hoogste klassering op de wereldranglijst in het enkelspel: 237ste. Eind 2018 stond hij op de 1007de plaats in het enkelspel en de 772ste plaats in de dubbel, voordat hij in december werd geschorst door de Tennis Integrity Unit.

Dat integriteitsorgaan, dat valt onder de vier grote tennisbonden ATP, WTA, Grandslam Board en ITF, werd in 2008 opgericht om corruptie in het tennis tegen te gaan. Tennis is gevoelig voor matchfixing omdat maar één speler omgekocht hoeft te worden om een wedstrijd te manipuleren. Ook is het lastig te zien of een speler opzettelijk verliest, stelt gokexpert David Forrest van de University of Liverpool. Vooral het lagere profniveau, zonder tv-camera’s, is vatbaar voor corruptie.

Lees ook: Hoe zit het nou met dat matchfixing in het tennis?

In 2016, vlak voor de start van de Australian Open, onthulde de website Buzzfeed en de Britse omroep BBC dat er aanwijzingen waren dat matchfixing ook plaats had aan de top: over zestien spelers uit de toenmalige top-50 van de wereld waren meldingen binnengekomen van verdachte gokpatronen bij hun wedstrijden. Maar sluitend bewijs bleek moeilijk te leveren. Wel werd het budget van de Tennis Integrity Unit verhoogd, net als het aantal onderzoekers.

Eerder deze week maakte de Tennis Integrity Unit bekend dat in 2018 de meeste tennissers gestraft zijn voor een overtreding van de anticorruptieregels sinds de oprichting van het integriteitsorgaan in 2008. 21 spelers overtraden de regels, van wie de meesten werden gestraft voor matchfixing of illegale weddenschappen. In totaal werden acht tennissers levenslang geschorst, met als bekendste naam de Italiaanse nummer 49 van de wereld, Daniele Bracciali.

In de Spaanse matchfixing-zaak vermoedt de politie dat er een link is met een Armeens-Belgische groep criminelen die eveneens worden verdacht van matchfixing in het tennis. De Belgische politie maakte in juni de arrestatie bekend van dertien verdachten, die actief waren rond lager geklasseerde tennistoernooien.