Luchtvaart

Air France stopt met budgetdochter Joon

Air France lijft de budgetdochter Joon in.
Air France lijft de budgetdochter Joon in. Foto CLEMENS BILAN/EPA

Air France heeft donderdag het einde aangekondigd van Joon, de budgetdochter van het Franse luchtvaartconcern die nog maar een jaar bestaat. Klanten en investeerders „vonden het moeilijk het merk Joon te begrijpen”, zegt Air France in een persbericht. Dat Joon en Air France naast elkaar bestonden, „verzwakte” volgens de Fransen bovendien het merk van het moederbedrijf. De activiteiten, vliegtuigen en circa zeshonderd personeelsleden van Joon worden ingelijfd door Air France. Wanneer die operatie begint en is afgerond, zegt het luchtvaartbedrijf niet. Tot de inlijving is voltooid, blijft Joon gewoon vluchten uitvoeren. oon was het geesteskind van voormalig Air France-topman Jean-Marc Janaillac. De laatste tijd zongen er al geruchten rond dat Janaillacs opvolger, de Canadees Ben Smith, wilde stoppen met de dochteronderneming. (NRC)