Loonakkoord grondpersoneel met Air France

Met de nieuwe afspraken komt een maandenlang cao-conflict ten einde. Eerder ging het cabinepersoneel al akkoord met een voorstel.

Een toestel van Air France landt op de luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs.
Een toestel van Air France landt op de luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs. Foto Reuters/Christian Hartmann

De vakbonden die het grondpersoneel van Air France vertegenwoordigen, hebben vrijdag na maanden onderhandelen een loonakkoord gesloten met de directie van de Franse luchtvaartmaatschappij. De bagage-afhandelaars en technici krijgen een loonsverhoging en meer ruimte voor eventuele bonussen.

Eerder ging het cabinepersoneel van het zusterbedrijf van KLM akkoord met een nieuwe cao. Tijdens diverse stakingen moesten honderden vluchten van Air France worden geschrapt en raakte een veelvoud ervan vertraagd. De stakingen kostten Air France honderden miljoenen euro’s.

Volgens de afspraken krijgt het grondpersoneel een loonsverhoging van 1,8 procent, plus een bonusregeling die kan oplopen tot 0,1 procent. Het wordt met de nieuwe cao ook eenvoudiger om overuren uitbetaald te krijgen. De afspraken komen bovenop een overeenkomst die in oktober werd gesloten. Toen werd afgesproken dat het salaris van alle medewerkers met terugwerkende kracht sinds 1 januari 2018 werd verhoogd met 2 procent.

Topman Jean-Marc Janaillac moest opstappen na de stakingen. In december werd bekend dat Anne Rigail de nieuwe topvrouw van Air France wordt.