Landenclub OAS erkent regering van Maduro niet

Venezuela

Kort nadat president Nicolás Maduro zich had laten beëdigen voor een nieuwe ambtstermijn van zes jaar, heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten donderdag besloten de legitimiteit van diens Venezolaanse bewind niet meer te erkennen.

De landenclub stemde tijdens een vergadering in Washington met achttien stemmen voor, zes tegen en acht onthoudingen voor een resolutie met deze strekking. Deze was ingediend door negen lidstaten, waaronder de VS en grote buurlanden als Colombia en Brazilië. Onder de landen die tegenstemden zijn naast Venezuela zelf hoogstwaarschijnlijk Bolivia, Nicaragua, Suriname en eilandstaatjes die goedkoop olie krijgen van Caracas.

In de resolutie wordt ook zorg uitgesproken over de instortende gezondheidszorg in het land, de vervolging en detentie van politieke tegenstanders en wordt opgemerkt dat de uittocht van miljoenen Venezolanen gevolgen heeft voor de hele regio. In 2018 besloot de OAS al de uitslag van de stembusgang, in mei, waarbij Maduro werd herkozen niet te erkennen.

De scherpe resolutie illustreert het groeiende isolement van Maduro in een regio die de afgelopen jaren opschoof naar rechts, maar brengt de autocraat niet meteen in politiek gevaar. Cuba, een belangrijke bondgenoot van Venezuela, werd in 1960 geschorst als lid van de OAS na de machtsgreep een jaar eerder van Fidel Castro. (Die noemde de landenclub hierna steevast „het ministerie van koloniale zaken” van de VS.) De Cubaanse revolutie vierde deze maand haar 60ste verjaardag.

Meerdere landen in de regio hebben al hun ambassadeurs terugtrokken en sancties ingesteld. Paraguay meldde donderdag alle diplomatieke betrekkingen te verbreken.

    • Merijn de Waal