‘Japanse olympische baas verdacht van corruptie’

Toewijzing Zomerspelen 2020 De gang van zaken was al langer verdacht, nu zijn er concrete beschuldigingen rond de toewijzing van ‘Tokio 2020’.

Voorzitter van het Japanse Olympisch Comité Tsunekazu Takeda
Voorzitter van het Japanse Olympisch Comité Tsunekazu Takeda Foto Gabriel Bouys/AFP

De Franse autoriteiten hebben de voorzitter van het Japanse Olympisch Comité aangeklaagd wegens corruptie bij de toewijzing van de Spelen van 2020 aan Tokio. Dat schrijft de Franse krant Le Monde.

Het Franse Nationale Bureau van Financiën heeft donderdag een formeel onderzoek naar Tsunekazu Takeda ingesteld. Het gaat om een onderzoek naar „actieve corruptie”.

In 2013 werd bekend dat Tokio in 2020 de Spelen zou organiseren. De Franse justitie doet al een tijd onderzoek naar de toewijzing van het sportevenement. In 2016 werd een verdachte betaling van 1,3 miljoen euro door het Japanse Comité opgemerkt. De organisatie stelde ook zelf een onderzoek in naar de gang van zaken rond de nominatie van Tokio als gastheer van de Olympische Zomerspelen – voorzitter Takeda werd onder politieke druk gezet om het interne onderzoek in te stellen. Het zou nu gaan om een bedrag van 1,8 miljoen euro.

De aanhouding vloeit voort uit het onderzoek van de Franse justitie naar de corruptiezaak rond de Senegalees Lamine Diack, ex-voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF en voormalig lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Diacks zoon, Papa Massata Diack, zou de spil zijn in een groot corruptieschandaal, met vertakkingen naar het Japans olympisch comité.

De Franse onderzoekers is gebleken dat Papa Massata Diack, voormalig hoofd marketing van de internationale atletiekfederatie IAAF, 1,3 miljoen dollar aan smeergeld uit Japan zou hebben ontvangen om IOC-leden te paaien met een keus voor Tokio als olympische stad in 2020. Via Papa Massata Diack zou diens vader collega IOC-leden kunnen bewerken om op Tokio te stemmen. De 1,3 miljoen, bleek uit Frans onderzoek, werd vanuit Japan op een rekening in Singapore gestort waarover Papa Massate Diack kon beschikken. Uit datzelfde onderzoek is gebleken dat Diack junior kort na de toewijzing van de Spelen aan Tokio uitbundig winkelde in Parijs, onder andere met de aanschaf van dure juwelen en horloges.

Met de verdenkingen op Takeda is het IOC ernstig in verlegenheid gebracht. De Japanner geldt als een vooraanstaand lid, die als voorzitter van de marketingcommissie een sleutelpositie inneemt. De (onafhankelijke) ethische commissie van het IOC heeft aangekondigd een onderzoek naar Takeda in te zullen stellen.