Opinie

Hij is een Amsterdams voetbalwonder, en niemand kent hem

Auke Kok

Zeg, kan dat wat langzamer? Dat was mijn gedachte bij het nieuws over Ki-Jana Hoever, de Amsterdamse jongen die… Ja, ik weet het, wie is Ki-Jana Hoever in hemelnaam? Maar dat bedoel ik nou juist, niemand kende hem tot hij maandagavond ineens wereldberoemd werd in een voetbalbroekje. Op zestienjarige leeftijd speelde hij in het eerste elftal van FC Liverpool. Zomaar. Talloze Nederlandse sites namen de berichten over uit Engeland, waar onze Ki-Jana nu een wonderkid is. Snap je? Even knipperen met je ogen en van zero ben je een hero. In die tijd leven we.

Voetbal is de spiegel van onze samenleving en ergens heeft iemand de boel in een hogere versnelling gezet. Je was er al aan gewend dat Ajaxjunioren de Arena soms oversloegen en in één keer naar het buitenlandse grootkapitaal trokken. Dat leek niet slim, maar goed, als ze debuteerden in Duitsland of Engeland wist je al iets van ze. Er waren portretjes geschreven, er was informatie over hun afkomst, hun vorderingen. Dat is passé.

Ki-Jana Hoever schoot rechtstreeks vanuit de anonimiteit naar de mondiale schijnwerpers. De dag na zijn eerste optreden bij de Europese topclub Liverpool ontplofte Twitter en knalden er bij Google na het intikken van zijn naam 276.000 hits uit. De Dutch starlet ging viral, een lange knaap met een lichtbruine huid en zo’n modieus opgeschoren kapsel op witte gympen. Na afloop van zijn debuut in Wolverhampton werd onze Ki-Jana door Liverpooltrainer Jürgen Klopp vaderlijk tegen de borst gedrukt, goed gedaan jochie. Dat was lief en aardig, beetje ontroerend zelfs – maar wie ís die Hoever nu eigenlijk? Bij het ter perse gaan van deze bijlage was hij nog een schim.

Het enige wat ik kon achterhalen op het internet was zijn school. Ik kan u vertellen dat Ki-Jana vier jaar geleden op het Berlage Lyceum zat

Het enige wat ik kon achterhalen op het internet was zijn school. Ik kan u vertellen dat Ki-Jana vier jaar geleden op het Berlage Lyceum zat. In de eerste klas havo schreef hij een verslagje van een vijfdaagse trip met Ajax naar Venetië. Over het San Marcoplein geen woord; wel meldde hij eerlijk dat hij tijdens een toernooi uit het veld was gestuurd. Dat weten we dan, Ki-Jana is eerlijk. ‘Eerlijk’ komt overeen met de term good boy die in Liverpool dezer dagen veel is gebezigd. Zachtzinnig is de in Amsterdam geboren verdediger trouwens niet, hij kreeg al eens vaker rood. Geduldig ook niet, anders was hij wel bij Ajax gebleven.

Het Berlage Lyceum is volledig tweetalig, het Engels hoor je in dat fraaie schoolgebouw in De Pijp everywhere. Dat komt hem nu mooi uit. Dus ja, droomde havist Ki-Jana al van de Premier League? Was hij sowieso dromerig? Mogelijk laten de antwoorden nog even op zich wachten: Ki-Jana zal wellicht weer teruggaan naar de junioren als het eerste team niet meer zoveel blessures telt. In dat geval kan het leuk zijn te weten dat hij komende vrijdag zeventien wordt. Maar of zijn meisje dan overkomt, en of zijn ouders bezorgd zijn over alle jubel: geen idee. Voor zulke informatie is meer tijd nodig.

Auke Kok is schrijver en journalist.