Gevluchte Saoedische op weg naar Canada

Onder meer Canada en Australië overwegen om Rahaf Mohammed al-Qunun asiel te verlenen. De achttienjarige ontvluchtte vorige week haar familie.

Rahaf Mohammed al-Qunun op Suvarnabhumi Airport in Bangkok.
Rahaf Mohammed al-Qunun op Suvarnabhumi Airport in Bangkok. Foto AP

De Saoedische Rahaf Mohammed al-Qunun, die op de vlucht voor haar familie al bijna een week op de luchthaven van Bangkok verblijft, stapt vrijdag op het vliegtuig naar Canada. De Canadese premier Justin Trudeau bevestigt een eerder bericht van de Thaise autoriteiten.

De 18-jarige al-Qunun vluchtte uit Saoedi-Arabië omdat ze door mannelijke familieleden zou worden mishandeld - ze zegt te vrezen voor haar leven als ze terug moet naar haar thuisland.

Afgelopen zaterdag nam de Thaise politie het paspoort van Al-Qunun in beslag toen ze via Bangkok naar Australië wilde reizen. Uit protest sloot ze zichzelf op in een hotelkamer op het vliegveld en deed op Twitter een oproep om hulp. Met haar oproep trok ze zoveel aandacht dat de Thaise autoriteiten haar overdroegen aan de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Volgens een Australische journaliste, die nauw contact heeft met de achttienjarige Saoedische, maakt ze het goed. Wel heeft zij haar Twitter-account tijdelijk verwijderd omdat ze met de dood bedreigd werd.

Verschillende landen zijn in gesprek met de UNHCR over de asielaanvraag van de Al-Qunun, schrijft persbureau AP. Naast Canada zou ook Australië overwegen haar asiel te verlenen.