In beeld

Dit zijn de winnende foto’s van de NRC Fotowedstrijd van december

Stephaniek Putman wint de vakjuryprijs van december, met het thema 'Mijn beste foto'. “Een alledaags tafereel dat allemaal kleine verhaaltjes bevat, je kunt er naar blijven kijken", vindt de jury. We zetten hieronder de top-10 op een rij, met motivering van de jury.
“Een alledaags tafereel dat allemaal kleine verhaaltjes bevat, je kunt er naar blijven kijken.” “Het kunstwerk op de voorgrond lijkt op zijn beurt een kunstwerk te aanschouwen.”
Stephaniek Putman
2. Nederland 21ste eeuw: “Een veel gefotografeerde, oer-Hollandse attractie op de achtergrond, maar op de voorgrand lijken we toevallige voorbijgangers te zien. Of zijn ze net uit een werk van Vermeer gestapt?”
Laura van Breemen
3. Oudjes met kaart: “een ‘lucky moment’, want wie gebruikt er nog een kaart? Je moet het zien, zo’n situatie, maar dan moet je het ook nog durven vastleggen.”
Eddy Verloes
4. “Een luxe rij en een confronterende rij, die samen weer een rij vormen, een foto om langer naar te kijken.”
Ron Tode
5. Ook Piet poept... : “Heel herkenbaar, een kind dat plast met de deur open, waarschijnlijk met een boze blik omdat ze gefotografeerd wordt.”
Nienke Homans
6. Non met dekens: “Wellicht geënsceneerd, maar in elk geval intrigerend: waar gaat ze heen of waar komt ze vandaan?”
Nynke Brandsma
7. Gonca Akbaba: “Mooie belichting, mooi kleurenpalet, de poëtische blik van de jongen maakt het compleet.”
Melanin
8. “Je waant je in eerste instantie in een hostel, je blijkt je te bevinden in een Berlijnse metro, die gebruikt wordt om een bank te vervoeren. De medereizigers kijken niet op of om. Een vrolijke foto.”
Niek de Greef
9. “De speelsheid, onbevangenheid in deze foto maakt dat je even op die plek zou willen zijn.”
Ed Simons
10. “Een opvallend grafisch tafereel, waar tenminste één eend op te zien is, maar zien we daar nou nog een paar kopjes nét boven water steken?”
Jan Stel