Auto-industrie

Fiat Chrysler schikt voor half miljard na gesjoemel

Fiat Chrysler heeft altijd ontkend dat het moedwillig fraudeerde.
Fiat Chrysler heeft altijd ontkend dat het moedwillig fraudeerde. Foto Marco Bertorello / AFP

Automaker Fiat Chrysler is akkoord met Amerikaanse autoriteiten over een schikking van 650 miljoen dollar (ruim 600 miljoen euro) vanwege geknoei met de uitstootmetingen. Dat bevestigen de betrokkenen. Het Italiaans-Amerikaanse concern werd eerder op de vingers getikt omdat het sjoemelsoftware zou hebben geïnstalleerd in circa 104.000 dieselwagens, om zo de uitstoot van de voertuigen te beïnvloeden. Met de schikking koopt Fiat Chrysler verdere vervolging door justitie in de Verenigde Staten, afzonderlijke staten en door autobezitters af. Elke betrokken autobezitter kan rekenen op zo’n 2.800 dollar. Fiat Chrysler heeft altijd ontkend dat het moedwillig heeft gefraudeerd. Het bedrijf trof oktober vorig jaar al wel een forse reservering inzake de sjoemelsoftware. Het gaat om auto’s die tussen 2014 en 2016 van de band rolden. (ANP)