Zorg

Opnieuw verhoogt een farmaceut de prijs van een ‘weesgeneesmiddel’ fors

Farmaceut Novartis heeft een gepatenteerd middel tegen kanker meer dan vijf keer duurder gemaakt sinds de medicijnproducent het liet registreren als weesgeneesmiddel. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Zo maakt opnieuw een farmaceut gebruik van regels rondom medicijnen tegen zeldzame ziektes om winst te maken.

Het gaat om het middel lutetium-octreotaat, een medicijn dat in de jaren 80 en 90 werd ontwikkeld in het Erasmus MC. Het middel werd in 2010 verkocht aan de Franse farmaceut AAA, waarna het effectiever bleek dan andere en de ‘weesstatus’ kreeg.

De regels voor weesgeneesmiddelen zijn bedoeld om farmaceuten te stimuleren ook voor zeldzame aandoeningen medicijnen te ontwikkelen. De monopoliepositie biedt een farmaceut de mogelijkheid de prijs te verhogen.

Nadat het Zwitserse Novartis in 2018 AAA had gekocht, maakte het bekend dat het medicijn voortaan 20.000 euro per infuus kost, en 2.500 euro transportkosten. Het Erasmus MC en het UMC Utrecht boden de behandeling aan voor zo’n 4.000 euro per infuus.

Novartis stelt tegenover de NOS dat het de prijs van het medicijn heeft gebaseerd „op de waarde ervan voor patiënten”. (NRC)