‘We kijken oorlogsfilms en spelen schietspellen’

Mediavreters In Mediavreters vertellen mensen wat ze kijken, lezen, luisteren en liken. Deze week: marinier Roel van Gerven (24)

Illustratie Anne Caesar van Wieren

De hele week zit marinier Roel van Gerven (24) intern in de kazerne in Doorn. „En ja: het idee dat we buiten werktijd met z’n allen oorlogsfilms kijken en schietspellen doen, klopt. Al valt de voorsprong die je als militair hebt bij spellen als Call of Duty of Fortnite vies tegen. ‘Normale burgers’ maken me regelmatig in.

„De hele week leef ik met twee collega’s uit mijn eenheid samen als een soort gezin. We koken samen, eten samen, slapen in dezelfde ruimte, er kan geen deur dicht. Het komt vaak voor dat we allemaal naar een ander scherm kijken in dezelfde ruimte. Leven en werk vloeien in elkaar over, dat vind ik niet erg. Ik kan er mezelf zijn en kijk, luister of doe geen andere dingen dan in mijn eigen huis. Hoewel je natuurlijk geen porno gaat zitten kijken.

„De Tweede Wereldoorlogserie Band of Brothers hebben we met de eenheid tig keer gekeken. Zelf hou ik van actie, maar kies ik als ik alleen ben minder snel voor een oorlogsfilm of serie. Ik ga me dan een beetje ergeren aan dingen die niet kloppen. Vooral ongeloofwaardige schiethoudingen komen voorbij. Een personage dat van zestig meter afstand met het pistool op de kop góéd kan richten. Onmogelijk, zo werkt dat niet. Een slechte actiefilm kan ik dan wel weer waarderen. In The Expendables zitten zoveel foute oneliners dat het grappig is. In een film vind ik spanning belangrijk, maar de keuze voor dit werk maakte ik niet omdat ik spanning zocht. Ik was vooral op zoek naar iets waarin ik mijn energie kwijt kon. Op achter een bureau zitten, ben ik absoluut niet gebouwd.

Niet op sociale media

‘Natuurlijk komt er wel spanning bij het werk kijken. Voor mij was dat tot nu toe vooral tijdens oefeningen, wanneer er bijvoorbeeld een nachtaanval nagedaan wordt. In principe kan ik uitgezonden worden naar oorlogsgebied. Daar maak ik me niet druk om. Je weet waar je voor tekent en als Nederlandse militair zit je niet snel in de échte gevarenzone. Het is een tweestrijd, je wilt geen oorlog, maar het is wel waar je voor bent opgeleid. Tot nu toe ben ik zelf vooral op kortere uitzendingen geweest zoals Vessel Protection Detachments: ik maakte deel uit van een veiligheidsteam op een schip dat een route voer waarop gevaar voor piraterij was. Dan krijg je vooraf wel voorschriften dat je niet op sociale media mag posten waar je naar toevliegt, of waar je over twee dagen aanmeert.”

„Die missies waren op verouderde schepen. Je moet het doen met 200 mb wifi voor 16 dagen. En dan hebben we het over het soort wifi waarbij je blij mag zijn als je één foto geüpload krijgt op WhatsApp. Onbereikbaar zijn, stoort me niet. Het is bevrijdend even af te kicken van Facebook. Instagram mis ik niet. Ik deel er weinig op. De foto’s die ik wil delen, hebben mijn vrienden er altijd al eerder op gezet. Tijdens zo’n uitzending heb ik contact met mijn moeder of met vrienden die jarig zijn. In de tijd die vrij is, lees ik veel. Je kunt niet veel anders en ik hou van een boek. Ik koop dan op Schiphol twee lekker dikke exemplaren. Op dit moment liggen op mijn nachtkast vooral actiethrillers van Stephen King of Wilbur Smith.”