Vliegtuigbouw

Ook Airbus vestigt record, maar Boeing wint op punten

Een dag nadat de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing een record in de boeken had gezet, meldde woensdag ook het Europese Airbus dat het niet eerder zoveel vliegtuigen bouwde als in 2018. Airbus verloor de traditionele tweestrijd nipt: het produceerde 800 vliegtuigen voor de burgerluchtvaart, Boeing eindigde op 806. Boeing is nu al zeven jaar op rij de grootste vliegtuigbouwer, terwijl Airbus terrein verliest. Dat is ook te zien aan het aantal orders: in 2018 boekte Airbus netto 747 bestellingen, tegen 893 voor Boeing. Airbus zag daarmee het aantal orders met meer dan 30 procent dalen ten opzichte van het voorgaande jaar. Het nam afgelopen zomer wel een order voor 135 vliegtuigen van het type A220 over van de Canadese partner Bombardier. De A320neo is het populairste toestel van Airbus. (NRC)