Takata

Toyota roept weer auto’s terug om gevaarlijke airbags

Toyota roept nog eens 1,7 miljoen auto’s terug die zijn voorzien van de gevaarlijke airbags van Takata. Een week eerder meldde Ford ook dat het bijna 1 miljoen auto’s terugriep. Sinds in 2015 aan het licht kwam dat de airbag dodelijk kan zijn, zijn wereldwijd al tientallen miljoenen auto’s teruggeroepen. Veruit de meeste gevaarlijke airbags zijn verkocht in de Verenigde Staten: daar zijn bijna 40 miljoen auto’s en vrachtwagens van 19 merken teruggeroepen. De airbags kunnen te hard ontploffen, waarbij metaalscherven worden afgeschoten. Volgens de Amerikaanse verkeersdienst NHTSA zijn wereldwijd 23 doden gevallen door de Takata-airbags, onder wie 15 in de VS. Takata ging in 2017 failliet als gevolg van het schandaal, maar werd in april 2018 overgenomen door auto-onderdelenmaker Key Safety Systems. (Reuters)