Raad van State

Provincie en gemeenten in beroep tegen gasbesluit Groningen

De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, heeft 26 beroepsschriften tegen het nieuwe besluit voor de gaswinning in Groningen ontvangen. Ze komen onder meer van de provincie Groningen, negentien Groningse gemeenten en individuele burgers. Dat heeft de Raad woensdag bekendgemaakt. Vorig jaar bepaalde minister Eric Wiebes (Economische Zaken, VVD) dat de gaswinning dit jaar terug moet naar 19,4 miljard kubieke meter. In maart 2018 besloot het kabinet al dat de gaswinning uit het Groningenveld uiterlijk in 2030 helemaal moet zijn stopgezet. Volgens onder meer de provincie Groningen is dat niet genoeg. Zij maakte in december vorig jaar al haar beroep kenbaar, net als de gemeente Midden-Groningen. Beiden vinden onder andere dat de schadeafhandeling nog niet goed is geregeld. (NRC)