Proces Wilders gaat door, Opstelten gehoord als getuige

Wilders werd in 2016 schuldig bevonden aan onder meer groepsdiscriminatie. Hij ging in hoger beroep, volgens de PVV-leider is het proces politiek.

Geert Wilders in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.
Geert Wilders in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Voormalig minister van Justitie Ivo Opstelten en de voormalige baas van het Openbaar Ministerie Herman Bolhaar zullen als getuigen verschijnen in het hoger beroep tegen PVV-leider Geert Wilders over zijn uitspraken over Marokkanen in 2014. Dat heeft het gerechtshof van Den Haag donderdag bepaald.

Wilders deed zelf het verzoek om Opstelten en Bolhaar te horen. Deze mannen overlegden in 2014 over de vervolging van de PVV-leider, waaruit volgens Wilders politieke inmenging in zijn zaak blijkt. Ook zullen enkele topambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid gehoord worden.

Verder besloot het gerechtshof dat de officier van justitie die verantwoordelijk was voor de beslissing om voormalig D66-leider Alexander Pechtold niet te vervolgen voor zijn uitspraken over Russen, gehoord moet worden. Volgens Wilders is het oneerlijk dat Pechtold niet vervolgd wordt, en hij wel.

Lees ook: Wilders wraakt rechters met succes

Geen politici

Pechtold zelf wordt niet gehoord, net als andere politici die Wilders als getuigen wilde oproepen. Het gaat om voormalig PvdA-voorman Diederik Samsom en de voormalige voorzitter van dezelfde partij, Hans Spekman. Zij deden ook uitspraken over Marokkanen, waarna Wilders aangifte deed. Het OM ging in deze gevallen niet over op vervolging, omdat hun woorden gingen over gedrag in plaats van ras.

Het was tot nu toe onduidelijk of het hoger beroep überhaupt door zou gaan. Wilders had het hof gevraagd het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren, omdat het proces volgens hem politiek is. Het hof ziet geen aanleiding om het proces bij voorbaat te staken - tijdens de inhoudelijke behandeling moet blijken of de verwijten van Wilders terecht zijn.

Wilders’ advocaat Geert-Jan Knoops zei donderdag tegen persbureau ANP dat hij hoopt dat het hof later alsnog zal oordelen dat het proces ongeldig is. De inhoudelijke behandeling van de zaak begint op 25 juni en duurt in totaal twaalf dagen.

Schuldig zonder straf

De zaak draait om de woorden die Geert Wilders in 2014 uitsprak tijdens een toespraak in een Haags café. Hij vroeg zijn aanhangers of zij “meer of minder Marokkanen” wilden. Toen het publiek “minder” scandeerde, zei de PVV-voorman dat hij dat zou “regelen”.

De PVV-leider werd in 2016 door de Haagse rechtbank schuldig bevonden aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Hij kreeg geen straf opgelegd maar besloot wel in hoger beroep te gaan. Volgens hem waren de rechters bevooroordeeld, na de uitspraak noemde hij hen “knettergek”.